Szemük fénye
2015. október 31. /

Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köz­tár­sa­ság­ban. A két Magyarországnyi területű megyeközpontjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul a térség eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon

azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a sze­mé­sze­ti centrumtól. Tömegközlekedés nem lévén, a betegek (gyakran öregek és gyerekek) gyalogosan teszik meg az utat. Rokonokba ka­pasz­kodva vagy bicikli csomagtartóján érkeznek a szemorvos ideig­le­ne­sen felállított műtőjébe a sokszor teljesen világtalan páciensek. Ahogy Richárd fogalmaz: „Ezeken az utakon 300–400 kilométer meg­té­te­le olyan, mintha azt kérném valamelyik budapesti beteg hoz­zá­tar­to­zó­já­tól, hogy a hetvenéves vak nagymamáját tolja ki Párizsba a bi­cik­li­je csomagtartóján…” Sokaknak ez az egyetlen esélyük arra, hogy ne vakon és kiszolgáltatottan éljék le az életük hátralévő részét egy sárkunyhó belsejében.
Hajdú D. András kétszeres Munkácsi Márton-díjas fényképész fotósorozata egy olyan önzetlen, elhivatott ember heroikus küzdelméről mesél, aki nemcsak tudja, de meg is mutatja, mit jelent a valódi misszió – amikor az ember az életét teszi rá egy jó ügyre kompromisszumok nélkül.

Cultiris Galéria (Örkény István Könyvesbolt, XIII., Szent István krt. 26.)
10. 24-ig