Év vége a Fonóban
2016. január 01. /

Az idén 20 éves, Prima Primissima-díjra jelölt Fonó az év végén is a legjobbakból válogat: házon belül és házon kívül. A szervezők „tettek bele cifrát”: az év végi sorozatban fellép Lajkó Félix, a Muzsikás, a Csík zenekar, Boban Markovic házon kívül, a Sztregova utcai „bázison” pedig olyan

művészek vendégeskednek ünnepi produkcióikkal, mint Bognár Szilvi, Herczku Ági, Harcsa Veronika, a Dresch Quartet vagy a Besh o droM.
A Sztregova utcai zeneházban már december 5-én elkezdődnek az ünnephez kapcsolódó esték: a Pásztornapon ma élő nagy tudású pász­to­rok énekes, táncos és hangszerjátékát ismerhetjük meg. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, ipar­mű­vé­szetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzik, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre bennük, melyet meg­ta­pasz­tal­va méltón készülünk fel az ünnepre.
A karácsony előtti két kiemelt világzenei napon a gyimesi és moldvai csángó zenét anyanyelvének tekintő Csángálló és nemzetközi hírű Besh o droM lép fel, valamint egy csodálatos ünnepi koncertet kapunk Bognár Szilvitől. A két ünnep között mindennap több zenekar muzsikája tölti be a házat, hogy végül a jazz előszilveszterrel és a Fonó Folk Szilveszterrel zárják az évet – hagyományosan egy óriási táncos mulatsággal. Az ünnepi nagykoncertek közül kiemelt Lajkó Félix Erkel Színház-beli szimfonikus koncertje a Budafoki Dohnányi Zenekarral, illetve az újévi szóló koncert a Zeneakadémián. A Muzsikás a Müpában, a Csík zenekar a SYMA Csarnokban lép fel hagyományosan, Boban Markovic pedig a Müpában ad újévi koncertet.