Szerzetesek asztalánál
2016. január 27. /

Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is meg­irigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják.

Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asz­ta­lukra olykor ünnepi finomságok, olykor böjti eledelek kerülnek. A sza­kács testvérek az idők során nemcsak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. A kiállításon a látogatók be­le­kós­tolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében


Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (III., Korona tér 1.)
05. 01-ig