Férfiak és csirkék
2016. február 18. / Szalóky Bálint

Szörnyű dolog, ha olyan irreálisak lesznek valakivel szemben az elvárások, hogy képtelenség azoknak megfelelni. A végeredmény ilyenkor akármennyire is jó, elég jó sosem lehet. Ez a helyzet Anders Thomas Jensennel is, aki a leginkább sztárolt dán filmek forgatókönyvírójaként

robbant be a köztudatba, hogy aztán – immár rendezőként is – életre szóló rajongótábort építsen ki maga köré. Olyan alkotásokkal sikerült ezt elérnie, mint a Gengszterek fogadója, a Zöld hentesek és leg­fő­kép­pen az Ádám almái. Az elmúlt évek korántsem voltak eseménytelenek a számára (többek között a Csak a szerelem számít, a Második esély és az Oscar-díjas Egy jobb világ írójaként találkozhattunk a nevével), s talán ez is közrejátszott abban, hogy következő saját rendezését jól elhúzta: kereken tíz éven át váratta közönségét.
Új filmje, a Férfiak és csirkék felvonultatja a helyi filmipar többi „kö­te­le­ző” tehetségét is, papíron tehát minden adott volt, hogy a dán fekete komédiák egy újabb klasszikusát üdvözölhessük. David Dencik és Mads Mikkelsen ezúttal egy egymásra egyáltalán nem hasonlító test­vér­párt alakítanak, akiknek egy videoüzenetből kell megtudniuk, hogy most elhunyt apjukhoz biológiailag semmi közük. Így hát elindulnak, hogy megtalálják valódi szüleiket, s útjuk során természetesen őrültebbnél őrültebb szituációkkal és emberekkel találkoznak. A Férfiak és csirkék számos izgalmas helyzetet és karaktert vonultat fel, de végeredményben közel sem olyan erőteljes, mint a híres és népszerű előzmények. Zsigeri őrület helyett a túlontúl megfelelni vágyás hajtja, ami sajnos rányomja a bélyegét az egész produkcióra. Ha már tíz évig húzódott, lehet, hogy érdemes lett volna még egy kicsit érlelni a visszatérést.

Férfiak és csirkék (16)
(Mænd & høns)
Dán-német, feliratos film
Rendező: Anders Thomas Jensen
Főszereplők: David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas
104 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 02. 18.