Kulcsokat gyűjtenek – Chiharu Shiota Emlékesőjéhez
2016. május 17. /

Egyedülálló kezdeményezést indított a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és Chiharu Shio­ta, aminek eredményeként akár sok ezren is részesei lehetnek a világhírű japán képzőművész installációjának.

Shiota a kortárs nemzetközi képzőművészet meghatározó alakja. Me­di­ta­tív atmoszférájú installációit az elmúlt két évtizedben a világ szá­mos kiállítóhelyén bemutatták, Közép-Európában viszont első al­ka­lom­mal lesz látható egy nagyszabású munkája. A Szentendrei Képtárban a művész és közvetlen munkatársai által megépítendő installáció a legutóbbi Velencei Biennálén nagy feltűnést keltő Kulcs a kézben című, a japán pavilonban létrehozott alkotás újragondolt, hely­szín­spe­ci­fi­kus változata lesz.
Az Emlékeső című installációja létrehozása során Shiota a szent­end­rei kiállítóteret piros fonalakkal hálózza be, melyekre fémkulcsokat – összesen tizenötezer (!) darabot – helyez. A kulcsok össze­gyűj­té­sé­hez indított nagyszabású akció keretében az ország számos – kulturális szempontból fontos – helyszínén gyűjtődobozokat, illetve -üvegeket helyeztek el. Aki április 17-ig kulcsot adományoz a projekthez, ingyen megtekintheti majd a kiállítást.
A gyűjtőpontokról, a gyűjtéshez kapcsolódó programokról, társművészeti eseményekről, pályázatokról és a gyűjtés folyamatos alakulásáról napról napra beszámol a Ferenczy Múzeumi Centrum közösségi oldala.

Szentendrei Képtár
05. 12. – 10. 16.