Idén is több lengyel szerző vendégeskedik majd a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
2016. Április 11. /

A Millenárison április 21–24. között zajló fesztivál egyik vendége Szczepan Twardoch, akinek Magyarországon is nagy visszhangot keltett Morfium című könyve (mely hazájában elnyerte a legrangosabb irodalmi díjakat, a Paszport-díjat, valamint a Nike közönségdíját) a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg tavaly év végén.

Az 1939-ben Varsóban, a német megszállás első heteiben játszódó regény hőse Konstanty Willemann, egy asszimilált sziléziai asszony gyermeke, akit nemigen foglalkoztatnak a hazafias jelszavak, a hős katonák vérével megszentelt hagyományok. Egy cinikus gazember, egy bonviván, egy romlott morfinista, igazi antihős, aki minden megátalkodottsága ellenére mégis szerethető. Szczepan Twardoch igazán evvel a könyvével robbant be a lengyel irodalmi élet élvonalába, ahol írói pozíciója máig töretlen. A fesztivál keretében április 23-án 13.30-kor a Márai Sándor teremben Nemes Z. Márió beszélget majd a szerzővel.
Piotr Pazinski szintén a fiatalabb korosztály képviselői közé tartozik. Panzió című, magyarul a Noran Libro kiadó gondozásában most megjelenő könyvével 2012-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A regény főhőse újra felkeresi múltjának egy fontos helyszínét, egy Varsó melletti zsidó vendégházat, ahol gyerekként még nagymamájával járt. A valaha nyüzsgő, életteli helyet ma már csak a múlt szellemei népesítik be. Piotr Pazinski minden pátosztól mentesen, iróniával és humorral teremti újra e letűnt világot. A könyvfesztivál forgatagában a szerzővel és a könyv fordítójával, Pálfalvi Lajossal Szántó T. Gábor író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője beszélget április 23-án 16.00 órakor, a Hess András teremben.
Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának lengyel vendége idén Weronika Murek lesz.
www.lengyelintezet.hu