Élet a világtól elzárva
2016. május 27. / Szalóky Bálint

Április 28-án kerül a hazai mozikba Thomas Vinterberg legújabb filmje, A kommuna, ám korántsem A vadászat rendezője az egyetlen, akit megihletett a zárt közösségek világa.

A vesszőből font ember (The Wicker Man – 1973) és Rejtélyek szi­ge­te (The Wickar Man – 2006)
Történet: A rendőrőrmestert egy eltűnt lány utáni nyomozás hajtja a kis skóciai szigetre, ahol sok furcsaságban lesz része – például kénytelen rádöbbenni, hogy a látszólag barátságos kommuna tagjai korántsem annyira segítőkészek, mint elsőre tűnnek.
Alkotók: Az 1973-as változatot Robin Hardy rendező, Edward Woodward és Chris­topher Lee színészek neve fémjelzi, míg az amerikai változatot Neil LaBute rendező, Nicolas Cage és Ellen Burstyn hozta össze.
Fogadtatás: Az eredeti alkotás az évtizedek során kultikus horrorrá érett, sokan minden idők egyik legjobb brit filmjének tartják, és Chris­toper Lee is kedvenc szerepei között szokta volt emlegetni. Hardy időközben elkészített egy (teljességgel felesleges) folytatást 2006-ban (The Wicker Tree) és jelenleg a trilógia befejezésén dolgozik. Ezzel szemben az amerikai feldolgozás le­tag­ló­zó kritikákat kapott és azonnal közröhej tárgya lett. Nicolas Cage hosszú karrierje egyik legpocsékabb alakítását nyújtja, az is lehet, hogy a legrosszabbat. Horrorként élvezhetetlen, vígjátékként elmegy.

Idióták (1998)
Történet: A koppenhágai kertvárosban összegyűlő kompánia célja, hogy újra és újra átlépjék saját idio­tiz­mu­suk határait. Mások előtt szellemi fogyatékosnak tettetik magukat és minden eszközt megragadnak a pol­gár­puk­kasz­tás­ra. Hozzájuk csatlakozik friss jövevényként a naiv Karen, aki kezdetben szimpatikusnak látja a kezdeményezést.
Alkotók: Lars von Trier rendező, Jens Albinus, Nikolaj Lie Kaas és Paprika Steen színészek.
Fogadtatás: A Dogma-mozgalom kettes számú alkotásának forgatókönyvét Trier mindössze négy nap alatt írta. Az Idióták komoly felháborodást keltett hardcore szexjelenete miatt, ugyanakkor ez az egyik legjobb Dogma-mozi, ami jelentősen hozzájárult a dán filmkultúra felvirágoztatásához és máig rendületlen sikeréhez.

A falu (2004)
Történet: Egy XIX. századi, pennsylvaniai falu lakói attól tartanak, hogy ha átlépik a környező erdő határát, természetfeletti lények rohanják le őket. Az egyik fiatal szembeszegül az idős bölcsekkel, felrúgva a hallgatólagos megállapodást ember és szörnyeteg között, és ezzel két táborra szakítja a közösséget.
Alkotók: M. Night Shyamalan rendező, Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard és Adrien Brody színészek.
Fogadtatás: A Hatodik érzék, A sebezhetetlen és a Jelek alkotójának utolsó igazán sikeres filmje, amely a bevált recept szerint egyetlen nagy csavarra épít, és számos később befutott sztárt vonultat fel. Be­mu­ta­tó­ja­kor megosztotta a kritikusokat, a legtöbben a nagy fordulatot kritizálták – köztük a legendás Roger Ebert is, aki egyenesen gyűlölte Shyamalan munkáját.

Martha Marcy May Marlene (2011)
Történet: Marthának sikerül visszamenekülnie a családjához, miután hosszú időt töltött egy szekta tag­ja­ként, karizmatikus vezetőjének bűvkörében. Azonban a beilleszkedés nem megy könnyen: a lányban még élénken élnek a múlt emlékei, és retteg attól, hogy rátalálnak.
Alkotók: Sean Durkin rendező, Elizabeth Olsen és John Hawkes színészek.
Fogadtatás: A Sundance Filmfesztivál egyik nagy kedvence volt, mely mind rendezőjének, mind fő­sze­rep­lői­nek dicsőséget hozott. Az egyszerre nyomasztó és rendkívül feszült fesztiválfavorit ügyesen keveri a dráma és a thriller műfaját.

Sound of My Voice (2011)
Történet: Két dokumentumfilm-készítő szeretné leleplezni azt a titkos csoportot, amelynek tagjai istenként tisztelnek egy jövőből érkezett nőt. Maggie saját bevallása szerint 2054-ből tért vissza hozzánk, és csak a leginkább rátermettekkel osztja meg, mi vár ránk az elkövetkező évtizedekben. A filmeseknek azonban közel sem annyira egyszerű a dolguk, mint elsőre hinnék.
Alkotók: Zal Batmanglij rendező-forgatókönyvíró és Brit Marling főszereplő-forgatókönyvíró.
Fogadtatás: Erőteljes nagyjátékfilmes bemutatkozás a Batmanglij-Marling alkotópárostól. Néhány évvel később megismételték a sikert A Kelet című filmmel, melynek középpontjában szintén egy titkos csoport (környezetvédő anarchisták) áll.

Colonia (2015)
Történet: A megtörtént eseményeken alapuló filmben egy lány elrabolt barátja nyomába ered és a hírhedt Méltóság Kolóniában köt ki. A hely fegyveresekkel és szögesdróttal védett, önálló országként funkcionált egy chilei faluban, menedéket nyújtva a náci bűnösöknek és biztos halált a Pinochet-rezsim ellenségeinek.
Alkotók: Florian Gallenberger rendező, Emma Watson, Daniel Brühl és Michael Nyqvist színészek.
Fogadtatás: A határozottan izgalmasnak ígérkező film eddig főleg fesztiválokon futott (például Torontóban és Berlinben), a legtöbb országban pedig mostanában mutatják be.

[kep3]
A kommuna (2016)
Történet: A hetvenes években egy dán család óriási házat örököl; úgy döntenek, kommunát alapítanak. A férj – felesége jóváhagyásával – viszonyt kezd egy fiatal lánnyal, s ezzel akaratlanul is hozzájárul az idilli közösség széthullásához.
Alkotók: Thomas Vinterberg rendező, Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Fares Fares színészek.
Fogadtatás: Dániában óriási csalódást okozott A vadászattal (ismét) az egekbe emelt Vinterberg új filmje, nemzetközi megítélése némileg pozitívabb: Trine Dyrholm a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét nyerte az idei Berlinalén.