Színház a vízen, Szarvason
2016. június 13. / Pavlovics Ágota

Szarvas különleges és hangulatos nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház. A Holt-Kö­rös­re nyúló színpad mögött a díszlet maga a folyó. A közel ezer néző befogadására alkalmas színházban folyó felújításokról, valamint az idei programokról dr. Szabó Károlynéval, a Magyar
Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával és a város polgármesterével, Babák Mihállyal beszélgettünk.

A közelmúltban nevezték ki és nyomban mély vízbe került. Felújítás folyik, és hamarosan kezdődik a nyári színházi évad. Kezdjük a felújításokkal: mi minden történik csodaszép színházuk háza táján?
Dr. Sz. K.-né: Megtisztelő számomra a felkérés, örömmel vállaltam, mert szeretem a kihívásokat. A Békéscsabai Jókai Színház művészeti főtitkáraként dolgozom közel húsz éve, és ez idő alatt lételememmé vált a csapatmunka. A Magyar Teátrum Közhasznú Nonprofit Kft.-ben is egymást segítve dolgozunk Fekete Péterrel, Seregi Zoltánnal és Mocsári Katalinnal. Ilyen alkotótársakkal, úgy érzem, nem is annyira mély a mély víz. Javában készülünk a nyárra, már folynak a felújítási, karbantartási munkák. A Szarvasi Polgármesteri Hivatallal és a Cer­vi­nus Teátrummal karöltve vigyázzuk e páratlan értékű, látványvilágában egyedülálló vízi színházat. Óvjuk, védjük, felújítjuk, figyelünk arra, hogy megmaradjon az az esztétikai élmény, amellyel e hely megajándékozza az ide látogatókat. Idén nyárra nagy beruházásokat is megvalósítunk. Megújul a színpad faszerkezete és elkészül a színpad mobil, többfunkciós fedése, amely az előadások még színvonalasabb műszaki kiszolgálását teszi lehetővé.

Polgármester úr, a felújításokon kívül szobrokról is csiripelnek a szarvasi verebek, valamint arról, hogy új látványelemmel gazdagodik a színház helyszíne.
B. M.: Valóban, mi is bekapcsolódunk a színház csinosításába mint önkormányzat és mint tulajdonos. A bejárat két oldalára egy női és egy férfi színházi alak életnagyságú szobra kerül, mintegy ven­dég­fo­ga­dó­ként, melyeknek finom részleteit az alapanyagul szolgáló bronz színezése és patinája emeli ki. Ezek a szobrok reneszánsz öltözetű női és férfialakot ábrázolnak, és a nézőtérre invitálják majd a közönséget. Általuk is szeretnénk utalni arra a csodálatos látványra, ami a nézőket fogadja, amikor belépnek a kapun.

A június 17-én kezdődő nyári évad a korábbiaknál is színesebbnek ígérkezik, mely előadásokat emelné ki?
Dr. SZ. K.-né: Mindennap színház! A hetvenegy estén át tartó programsorozatban helyet kapnak operettek, vígjátékok, musicalek, prózai darabok, koncertek, mesék és – második éve – a cirkuszművészet is. A nyár nyitó előadása a Jókai Színház által színre vitt Légy jó mindhalálig című musical, Seregi Zoltán rendezésében. Számos vígjáték (Boing, Boing, Hello, Dolly!, A vörös bestia) és prózai előadás mellett két táncjátékot is láthatnak a nézők (Rómeó és Júlia, Álmos legendája). Idén nyáron a Nemzeti Színház is elfogadta felkérésünket: egy újszerű produkcióval lepi meg a szarvasi közönséget. A három művészeti ág ötvözésével – koncert, film, színház – létrehozott Betyárjáték című előadást a Rackajam és Ferenczi György neve fémjelzi. Sztárprodukciónak ígérkezik A Gyöngyhajú lány balladája, a musical sikerét az ExperiDance táncművészei és Szomor György színművész garantálják. A záró produkció pedig az évek óta hatalmas sikerrel játszott Monte Cristo grófja. Reményeink szerint itt ünnepelhetjük a 100. előadását.

Ebben a szezonban is megrendezik a Magyar Teátrum Nyári Fesztivált, ahol a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai kapnak bemutatkozási lehetőséget. Kiket várnak idén?
B. M.: Az idei nyárra is a társaság tagszínházainak remek előadásait hívtuk meg. A Vízi Színház deszkáin találkozhatunk a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a Szabad Tér Színház, a Cervinus Teátrum, a Veszprémi Petőfi Színház, a Turay Ida Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Nemzeti Színház, az Újszínház, a Soproni Petőfi Színház és természetesen a Békéscsabai Jókai Színház színművészeivel.

A Szarvasi Vízi Színház élen jár a fogyatékkal élők szempontjait figyelembe vevő újításokkal – idén mire számíthatnak?
Dr. Sz. K.-né: Fontos számunkra, ezért évről évre kiemelten foglalkozunk az esélyegyenlőség kérdésével. Szerencsések vagyunk, mert a Békéscsabai Jókai Színház színművészének, Komáromi Anettnek ez szívügye. A Légy jó mindhalálig, a Vesztegzár a Grand Hotelben és az Egerek című előadásainkat jeltolmácsolással és audionarrációval játsszuk, valamint egy verses estet színházi jeltolmács segítségével igyekszünk a hallássérülteknek is közösségi élménnyé tenni. Új kezdeményezésként, egy háromnapos programsorozat keretén belül zajlik majd a Halló(k) itt vagyunk! fesztivál, ahol siketek és nagyothallók viszik színre a Rómeó és Júlia című Shakespeare-klasszikus rövidített változatát, Tege Antal színművész rendezésében.

Az idei nyár programja a már hagyományossá vált Vers a víz fölött és Dal a víz fölött programsorozat mellett kibővül a filmművészettel.
Dr. Sz. K.-né: Új sorozatunkban a magyar mozi ünnepelt színészeivel találkozhat a közönség. A filmrészletek levetítése után az est házigazdája beszélget majd a meghívott színművésszel – és a közönség is bekapcsolódhat a beszélgetésbe. A film szerelmesei test­kö­zel­ből láthatják a mozivászonról megismert kedvenceiket.

A belépődíjas nagyszínházi produkciók mellett minden évben ren­dez­tek ingyenes előadásokat is. Folytatják ezt a szép ha­gyo­mányt?
B. M: Talán az országban is egyedülálló, hogy jelentős számmal vannak ingyenes előadások is a műsorban. Nagyon fontos ez, mert így azokhoz is eljut a kultúra, a zene, a vers, a film, egy-egy színész önálló estje, akik különben nem biztos, hogy eljutnának a színházba. Így minden szarvasi magáénak érezheti a helyet, és érzi is, hiszen gyakran előfordul, hogy telt házzal, ezer néző részvételével zajlik egy-egy ingyenes program. Sok szarvasi már ezekhez az előa­dá­sok­hoz igazítja a napirendjét is, és a hozzánk látogató turistáknak is minden estére tudunk programot kínálni.