Csontok és skalpok
2016. június 15. / Szalóky Bálint

A western hamisítatlanul amerikai műfaj, melynek létezésére pár évente egy-egy em­lé­ke­ze­te­sebb darab hívja fel a figyelmet. Ám hiába készülnek remekművek – például az elmúlt évekből a Tommy Lee Jones rendezte   A kelletlen útitárs vagy  Kelly Reichardt Járatlan útja –, a zsáner
valódi feltámasztásához, úgy tűnik, még Quentin Tarantino is kevésnek bizonyult. Semmi kétség, 2015 legismertebb westernje az Al­jas nyol­cas volt, ám a legsikerültebbnek korántsem Tarantino filmje mondható: ezt a címet egy fillérekből készült független darab, a Csontok és skal­pok bitorolja, melynek ugyancsak Kurt Russell az egyik főszereplője.
Az álláshalmozó (regény-, forgatókönyv- és dalszövegíró, illetve énekes-dobos) S. Craig Zahler első rendezése meglepően biztos kezű próbálkozás: a kannibál barlanglakók foglyait kimenteni próbáló négy keménylegény története trashfilm a javából, méghozzá a színes, szélesvásznú és rendkívül szórakoztató fajtából. Zahler munkájában az a csodálatos, hogy miközben a rendező előszeretettel vegyíti vá­lasz­tott műfaját a horrorral – hogy a kellemesen komótos építkezés után a finálé egy kíméletlen, vérben és belekben bővelkedő találkozásban csúcsosodjon ki –, mindvégig tisztelettel adózik a zsáner előtt, egy percig sem csinálva viccet belőle. A Csontok és skalpoknak sikerül minden, ami a Cowboyok és űrlények hibridjének véletlenül sem jött össze: bő két órán keresztül kegyetlenül szórakoztató. És mit tagadás, nagyon jó újra nyeregben és főszerepben látni régi kedvencünket, Kurt Russellt.

Csontok és skalpok (18)
(Bone Tomahawk)
Amerikai-angol, feliratos film
Rendező: S. Craig Zahler
Főszereplők: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins
132 perc
Forgalmazó: Parlux Entertainment
Bemutató: 06. 02.