Szörnyraktár
2016. június 15. / G. I.

Nehéz számba venni, hányféle Frankenstein-adaptáció létezik. A rémáradatból nekünk ezek a kedvenceink. Szeretjük…

…mert vicces: Az ifjú Frankenstein (1974)
A valóban humoros filmparódiák nagymestere, Mel Brooks hőse Frederick Frankenstein (Gene Wilder), az amerikai agykutató, aki hírhedt nagyapja ráhagyományozott kastélyát veszi át titkos kísérletestül, asszisztensnőstől, púpos szolgástul (az egyedi tekintetű Marty Feldman). A közbeszédbe átszivárgott remek vizuális és verbális poénok („Frankensztín”, „Ájgor”, „Mester, ez veszélyes lehet; menjen előre!” stb.) sora közben a film tartogat egy bónuszmeglepetést is. Tudják, ki alakítja a vakember kurta szerepét? Gene Hackman!


…mert klasszikus: Frankenstein (1931)
De olyannyira, hogy a rémet – az isteni teremtés emberi megcsúfolását, azaz a torzlények ősapját – 85 éve mindenki Boris Karloff kalapácsfejű mutánsaként képzeli el. James Whale rendező kreatúrája nemcsak a filmes utódok szörnyábrázolását határozta meg, hanem a popkultúra szerves része lett. A képregény-filmek áradata előtt minden menő kamaszszobában akadt egy Karloff-baba.


…mert minőségi: Mary Shelley: Frankenstein (1994)
Kenneth Branagh ügyes kézzel formál újra klasszikusokat, ezúttal olyan elsőligás színészekkel, mint Robert De Niro (Szörnyszülött), Helena Bonham Carter (Elizabeth), Ian Holm (Frankenstein báró), John Cleese (Waldeman professzor) és saját maga (Victor Frankenstein szerepében). Nyilván Francis Ford Coppola sem adja nevét producerként akármihez. A történetbeli változtatásokon túl a legjelentősebb módosítás a Szörnyszülött érző lényként történő bemutatása. Ehhez persze a maszk mögött nem ártott egy De Niro.


[kep3]

…mert Sting szerepel benne: Frankenstein menyasszonya (1985)
Ráadásul főszerepben. Ő játssza Frankenstein bárót, aki a Viktorra keresztelt réme után (Clancy „Hegylakó” Brown) életet lehet Evába is (Jennifer Beals). Franc Roddam rendező mielőtt a (jól jövedelmező) Mesterszakács széria gyártásába fogott, sajátos filmelegyében romantikát – és ógörög mitológiát (Pygmalion-történet) – vitt a rémségbe: az alkotó végzetesen beleszeret az alkotásába.


…mert magyar: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (2010)
Nem meglepő, hogy a nyers és meghökkentő drámáiról ismert Mundruczó Kornél egy teljesen más aspektusból veszi górcső alá teremtmény és teremtő viszonyát (és értelmezi át a Shelley-regényt). Az intézeti srác (Frecska Rudolf) és az önimádó filmrendező (Mundruczó) sorsszerűen, de nem véletlenül találkoznak a forgatáson. A gyilkossá váló fiú ugyanis a direktor fia.