Ménesi kadarka
2008. szeptember 13. / Geönczeöl Attila

Arad-hegyalja, avagy a ménesi borvidék a történelmi Magyarország idején az egyik leggyakrabban emlegetett borvidékünk volt,
a három híres-neves aszú hazája közül az egyik. Viszont itt is kilógott a sorból, hiszen míg Tokajban és Ruszton az aszú színe fehér, addig Ménesen vörös volt. Enne oka, hogy a legelterjedtebb szőlőfajtájuk a kadarka. Trianon után kissé elfeledtük a ménesi borokat, de hála Balla Gézának, pár éve újra hozzájuthatunk Budapesten is, méghozzá kitűnő minőségben. Az ópálosi borász „aszúját” – vagy inkább „szamorodniját” – egyébként a „Kadarisszima” fantázianévvel illetik, de most inkább maradjunk a száraz változatnál, ami elénk tárja a fajta minden erényét. A 2005-ös évjáratú Ménesi kadarkát elegáns, rubin-meggypiros árnyalatú szín, fűszeres, gyümölcsös illatvilág (túlérett meggy, kökény) és telt, kerek test jellemzi. Játékos savai, izgalmas-fűszeres zamatai, élénk-érett csersavai sokféle ételpárosításra adnak lehetőséget, a magyaros paprikásoktól a görög konyháig. De hogy konkrétabbak legyünk, ajánljunk most hozzá rózsásra sült báránygerincet zöldséges babraguval.

Beszerzési hely: Bortársaság
2670 Ft
(4,5)