A tortaszobrász
2016. július 17. / Bóta Gábor

Raj Ráchelről süt, hogy imádja a szakmáját, naphosszat tudna, szűnni nem akaró lelkesedéssel, beszélni róla. Tortaszobrásznak is nevezhetném, mert elképesztően egyedi tortákat is készít. Tökéletesen formatervezetteket, bámulatosan fantáziadúsakat.

Akár ráérősen elbeszélget arról, hogy mi is pontosan a megrendelő igénye, és közösen kieszelik, milyen legyen a műalkotás, amit aztán lehet, hogy sajnálunk fölszeletelni, mert például egy igencsak szimpatikus kutyusba vagy egy múzeumi tárgynak is beillő, sokemeletes, pompázatos esküvői tortába gyakran nehéz szívvel vág és harap bele az ember.
Na, de persze, az ízeknek is pazaroknak kell lenniük, hogy aztán megérje az összkép szétrombolása, a szájban tapasztaltak kárpótoljanak a kompozíció megbontásáért. Abszolút hagyományos művek ugyanúgy készülnek a férjével közösen működtetett három cukrászdában, mint kimondottan a kor követelményeinek megfelelőek. Híres például Rácheltől a klasszikus, rétegzett, zsidó sütemény, a flódni, melyben szilvalekvár, dió, alma, mák található. De övé lett 2015-ben Magyarország leginnovatívabb cukormentes tortája, ami diós, vaníliás, csipkebogyós. Egyébként is ad arra, hogy üzleteiben mindig kaphatók legyenek szénhidrátcsökkentett, diétás finomságok, hogy a cukorbetegek, vonalaikat őrizni vágyók szintén megtalálják a számításaikat.
Édesanyjától, Pataki Majától látta, hogy zsidó ünnepeken ételköltemények sorával úgy tartja össze a családot, hogy csipetnyi fáradtság sem érződik rajta. A mai napig péntek esténként kivonják magukat a mindennapok robotjából, leülnek, szép asztalnál szépet esznek. Ezt Ráchel megtanulta tőle és megszerette. Elsajátította az étellel szeretetet adás tudományát. Tízévesen már a konyhában sertepertélt, megfigyelt mindent, szagolta az illatokat, terített, és főzni is kezdett. Már egészen fiatalon meglepte a barátait ételekkel, süteményeket rakott össze, amikor édesanyja megnyitotta az első üzletet, akkor egyértelmű volt, hogy abban ő részt vesz. Ez nem is volt kérdés.
Amúgy pedig divattervezőnek tanult. Édesanyja sem cukrász, így nem származik vendéglátós családból, hanem olyan nők között nőtt fel, akiknek a vérükben van az, hogy a szeretetüket étellel fejezik ki. A szülőknek pedig volt egy galériájuk, és kitalálták, hogy kellene csinálni egy irodalmi kávéházat, értékes beszélgetésekkel. És mivel az édesapja cukorbeteg volt, az édesanyja azt mondta, akkor készítsenek általa is ehető süteményeket is. Ráchel pedig beszállt a sütikészítésbe, először autodidakta módon. Aztán amikor kiderült, hogy ez annyira érdekli őt, hogy nem divattervező lesz, hanem ezzel akar foglalkozni, akkor már módszeresen tanult. 2001-ben nyílt az első üzlet. Rájött, hogy a tortatervezésben éppúgy ki tudja fejezni magát, mint a divattervezésben, ebben az esetben is fontosak a színek, a formák, lényeges a stílus. Édesanyja kiszállt az üzletből, de Ráchel időközben megismerkedett a mostani férjével, Maloschik Miklóssal, aki pedig beszállt. Vele működtetik a három üzletet. Mindháromban kapható Raj Ráchel flódnija, ami már igencsak szépen csengő márkanév és termék.