Szent Márton – szombathelyi tükörben
2016. augusztus 03. / Szekeres Kriszta

A szombathelyi Iseumi Játékok az idén egy igazi különlegességgel várja a közönséget: a Szent Márton Emlékév tiszteletére az 1700 évvel ezelőtt született Szent Mártonról szóló zenés játékot
állítanak a színpadra. A bemutató július 21-én lesz a néhai szülővárosban: az ókori Savaria helyén, a mai Szombathelyen – egészen közel a Szent Márton-templomhoz. Az előadást Bagó Bertalan rendezi.

Az Iseumi Játékok az idén nem az Iseumban, hanem a Savaria Kar­ne­vá­lok­ról is jól ismert helyszínen, a római stílusban megépített Tör­té­nel­mi Témaparkban csendülnek fel. Milyen új lehetőségek adhat az új helyszín?
B.B.: Szent Márton olyan ember volt, aki minden élethelyzetben meg­ta­lál­ta a legjobb utat, és mi is ezen vagyunk. Az Iseumban ezen a nyá­ron egy nagyszabású ókori régészeti kiállítás nyílt – ter­mé­sze­te­sen Szent Mártonhoz kapcsolódóan –, és emiatt a szentély környéke az idén nem használható színházi helyszínként. Hogy a Témaparkba ke­rül az előadás, ez ugyan kényszerűség volt, de mi inkább ajándékként értelmezzük. Hiszen párszáz méterre leszünk attól helytől, ahol a hagyomány szerint Martinus szülőháza állt. A Szent Márton-templom tornya odalátszik a nézőtéri lelátóról, ez pedig biztosan jó útmutató.

Nem könnyű feladat egy 1700 évvel ezelőtti életutat a ma emberének bemutatni. Ráadásul egy szentről van szó, és ez nem egy templomi játék lesz, hanem egy nyári szabadtéri zenés bemutató…
B.B.: Ráadásul a Szent Márton Emlékév egyik ünnepi pillanata lesz ez a játék, nagyok az elvárások a szombathelyiek részéről is. Ők egész évben Mártont köszöntik, a nyári hétvégék is tele vannak a vele kapcsolatos vagy róla szóló programokkal, és természetesen a Szombathelyi Egyházmegye is kitüntetett figyelmet „szentel” ennek a szentnek. Mi egy olyan játékot álmodtunk a Témaparkba, amelyik képeiben elmeséli ennek a nagy életútnak az elemeit, de inkább Mártonra, az emberre fókuszál. Az író, Csikós Attila ezt úgy fogalmazta meg, hogy ez a darab a teremtés folytatása, a bizonyosság a kísértésekkel szemben, s az ember esendősége, a mindennapiban is megmutatkozó csoda. Ebben a „teremtésben” pedig minden színházcsináló szívesen részt vállal.

Az előadás rendezőjeként Bagó Bertalan milyen külső és belső látványban gondolkodik?
B.B.: Egy olyan játékteret képzeltem el, ahol a szent és a profán is megjeleníthető. Ahol egyszerre érezhetjük úgy, hogy egy templomban vagyunk, máskor meg egy poros úton követjük Márton lépteit. Nem díszletekkel, hanem magával a térrel, az arra vetített képekkel és a színészekkel töltjük meg a színpadot. Itt minden a néző szeme láttára történik majd. Egy ember a szemünk láttára válik szentté, a csodák előttünk születnek, és reményeim szerint a közönség is úgy érzi, ezen az estén egy kicsit neki is része lesz a teremtésben. Nem „csak” elmesélünk egy történetet, hanem nyílt színen megmutatjuk, miként születnek a legendák, és hogyan válik a konkrét jelenvaló metafizikává, vagy ha egyszerűbben akarom megfogalmazni: hitté. És persze a színpadra állításnál nemcsak a külső, hanem a belső látványra is koncentrálunk. Hogy mit visz majd haza mindebből a néző? Hát ebben lehetnek alkotótársaink a nézők!
Kik lesznek a „hivatalos alkotótársak”? Egy zenés darabnál sokakat kell „összehangolni” a próbák során és a kulisszák mögött?
B.B.: A szerzőket mondom először. A darabot Csikós Attila írta, aki maga is Szombathelyen született, mint Szent Márton. Ez bizonyára nagy felelősség a számára, de nekünk garanciát jelent. A zene Berkes Gábor szerzeménye, amelyben a szimfonikus muzsikusok mellett egy rockzenekarnak is fontos szerep jut a színpadon. A dalszövegeket Valla Attila jegyzi, akinek ez lesz a 10. musicalje. Nem a zenekari árokban, hanem a látszó játéktérben lesz a színen a Savaria Szimfonikus Zenekar. A főbb szerepeket pedig Zöld Csaba, Szemenyei János és Vágó Bernadett énekli majd. Az előadás a szombathelyi Szent Márton Emlékév felkérésére születik, a szervezőmunkát a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. végzi. És bár a nyugati végeken sokszor esik az eső, reméljük, ezúttal Szent Márton védelmező köpenye alatt mindannyian elférünk majd.