Magyar művészek és a számítógép
Egy kiállítás rekonstrukciója

2016. augusztus 03. /

A számítógépes művészet magyarországi történetének korszakos összefoglalására elsőként egy 1990-ben, kilenc meghívott művész részvételével Franciaországban rendezett kiállítás vál­lal­ko­zott. A lille-i Fete de l’image (Képünnep) programsorozat részeként, az új médiaművészet jeles

kurátora, Joël Boutteville által összeállított, Les Artistes hongrois et de l’ordinateur (A magyar művészek és a számítógép) című tárlat a szocializmus utolsó éveiben Magyarországon kibontakozó digitális művészet minden lehetséges területét (komputergrafikát és -animációt) felölelte. Boutteville kilenc magyar művész (Böröcz András, Gábor Áron, Galántai György, Hegedűs Ágnes, Kiss Llászló, Hannawati P. Ráden, Révész László László, Sugár János és Waliczky Tamás) mű­veiből válogatott mintegy százhúsz műtárgyat.
A Magyar Nemzeti Galériában látható tárlat a Joël Boutteville által kiválasztott anyag rekonstrukcióján keresztül, a médium nemzetközi kontextusba állításával, tágabban is foglalkozik a digitális képalkotást forradalmasító magyar származású úttörők munkásságával, és átfogó képet ad az 1970-es évek közepén Magyarországon kibontakozó számítógépes művészet első, a rendszerváltásig tartó korszakáról.

Magyar Nemzeti Galéria
08. 21-ig