Kiéhezettek
2016. szeptember 12. / Sz. B.

Lassan másfél évtizede, hogy a zombihorror műfaja újfent virágkorát éli – a 28 nappal később és a Holtak hajnala indította újhullám rendületlen kitartása éppúgy köszönhető a filmeknek, mint a kapcsolódó könyveknek, videojátékoknak, képregényeknek és tévésorozatoknak. A mennyiség
azonban korántsem egyenesen arányos a minőséggel: az immár a hatodik évadján túllévő The Walking Dead elfáradása intő jel, akárcsak a sorra érkező mozifilmek halványuló színvonala.
Üdítő kivétel a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált The Girl with All the Gifts (a magyar fordításban a semmitmondó Kiéhezettek címet kapta), mely a méltán nagy sikerű The Last of Us videojátékból legalább annyira merít, mint a forrásul szolgált, bestsellerré lett regényből (írta M. R. Carey). Tehát semmi új a nap alatt, és mégis: az említett hatásokból valami friss és üdítő született, amelyhez hasonlót a fent említett Danny Boyle-film, a 28 nappal később óta nem láttunk. A minőségi angol tévés közegből érkező Colm McCarthy (Birmingham bandája, Sherlock) nagyjátékfilmes rendezői bemutatkozása túlmutat a látványos akciók és gagyi sokkeffektusok tengerén – sőt, éppenséggel határozottan kis film, csupán néhány főszereplővel, jobbára zárt helyszínekkel. Látványos horror helyett jól megírt karakterekkel telített emberi dráma, kiábrándult jövőkép arról, hogy az emberi gyarlóság hogyan pusztítja el saját magát. Tehát abszolút más, mint amire számítanánk – és ez a legjobb dolog, ami a Kiéhezettekkel történhetett.

Kiéhezettek
(The Girl with All the Gifts)
Amerikai-angol, feliratos film
Rendező: Colm McCarthy
Főszereplők: Gemma Arterton, Glenn Close, Paddy Considine
111 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 09. 22.