A szabadság szigete
2016. szeptember 29. /

A modern és kortárs hazai képzőművészet 100 legismertebb, iskolateremtő vagy legtöbbet hi­vat­ko­zott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás

augusztus elején a debreceni MODEM-ben. A művészeti központ két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szent­end­rén kívül – közel 250 alkotáson keresztül ad képet a hazai képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a kon­struk­tív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szür­rea­liz­mu­son át egészen a publicartig.
A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint 10 ezer darabos gyűjteményét reprezentáló válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyol­cak cso­port­ja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója. A bemutatott anyag ezen kívül a gyűjteményen belül is kiemeli a magyar művészet történetében is kiemelkedő alkotásokat. Életművet ránk hagyó művészeket sorakoztat, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus és példaadó munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.
A válogatásban hangsúlyos szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók anyaga (többek között Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, feLugossy László, Vincze Ottó), amely a MODEM legfelső szintjén, külön szekcióban tekinthető meg.

Debrecen, MODEM
11.06-ig