A Ben Affleck-dosszié
2016. október 13. / Szalóky Bálint

A Good Will Hunting Oscar-díjas forgatókönyvírója jó barátjához és alkotótársához, Matt Damonhoz hasonlóan villámgyorsan tört a csúcsra színészként, de a 2000-es évek eleje – több melléfogásnak köszönhetően – már nem kedvezett neki. Úgy tűnt, a Gengszterrománc hatalmas fiaskóját kép­te­len­ség kiheverni, a Jennifer Lopezzel való szakítás azonban mintha szakmailag is új életre
keltette volna Afflecket. Évtizednyi kemény munka eredményeként 2016-ban Benjamin Géza Affleck immár elismert színész, rendező és producer, akit október 27-től A könyvelő című thrillerben láthatunk a mo­zi­vász­non. Itt az idő, hogy áttekintsük másodvirágzásának legfontosabb állomásait!

Hollywoodland (2006)
Szerep: Ben Affleck alakítja a rejtélyes körülmények között, 1959-ben elhunyt színészt, George Reeves-t, aki fiatalon Superman megformálójaként tett szert némi ismertségre. Élete végéig sem tudta elfogadni, hogy a világ nem tehetséges színészként, hanem szuperhős-jelmezbe bújt hírességként emlékszik rá. A halálát követő nyomozás krónikájában, vallomások, visszaemlékezések révén elevenedik meg a kiégett színész figurája.
Fogadtatás: Bár a klasszikus film noirok között biztosan nem említjük majd, az izgalmas alapötletet jól fogadta a kritika – a legtöbb dicséretet pedig maga Affleck zsebelte be a lecsúszott hollywoodi sztár megformálásáért, magas labdát kínálva a bulvárlapoknak, hogy párhuzamot vonjanak a színész (akkori) életével.

[kep3]

A dolgok állása (2009)
Szerep: A brit tévésorozat amerikai feldolgozásában a jobb napokat látott újságíró (Russell Crowe) igyekszik egy gyanúsnak látszó gyilkossági ügy szálait felgöngyölíteni. A szálak régi barátjához, Stephen Collins képviselőhöz (Ben Affleck) vezetnek, akire komoly politikai karrier várhat – ezért pedig bármire képes.
Fogadtatás: Folytatódik azon filmek sora, amelyekben Affleck árnyaltabb, korántsem pozitív karaktert formál meg. A dolgok állása erős szereposztása és csavaros története ellenére hiába győzte meg a kritikusokat, sajnos a nézőket tökéletesen hidegen hagyta Az elnök emberei-szerű nyomozósdi.

To the Wonder (2012)
Szerep: A legendás filmkészítő, Terrence Malick (Az őrület határán, Az élet fája) ezúttal egy kapcsolat széthullásáról mesél a tőle megszokott stílusban: a történet a szereplők belső monológjaiból bomlik ki álomszerű képek kíséretében.
Fogadtatás: Bár a Malick-életmű ismeretében óriási csalódás volt a Velencei Filmfesztiválon bemutatott (és a hazai mozikat végül elkerülő) film, Affleck számára mindenképp presztízs értékű munkáról beszélhetünk, mely tovább erősítette a „komoly színész” imázst.

Holtodiglan (2014)
Szerep: A sikerregényből David Fincher (Hetedik, Social Network – Közösségi háló) forgatott két és fél órás thrillert, melynek főhőse (Affleck) gyanúba keveredik gazdag családból származó felesége (Rosamund Pike) eltűnése után. A film először a férfi, majd a nő nézőpontjából mutatja be az eseményeket.
Fogadtatás: Egyöntetű rajongás fogadta, az illusztris életművel rendelkező direktor egyik legjobb munkájának tartják – nem véletlenül. A műfajhoz képest meglepően hosszú játékidő ellenére Fincher az első perctől az utolsóig összefogja filmjét, remekül kezeli fordulatait, és mesterien játszik a nézőivel. Tökéletes választás Affleck színészi karrierjében.

A könyvelő (2016)
Történet: A címszereplő az alvilágnak könyvel: a számokkal zseniálisan, ám az emberekkel idegenül bánó könyvelő (Affleck) álcából egy törvényes vállalkozás szolgálatába áll, ám hamarosan gyanús sza­bály­ta­lan­ságokra figyel fel a cég könyveiben. Egy fiatal munkatárssal (Anna Kendrick) együtt hősünk nyomozásba kezd, a párost azonban el akarják hallgattatni, így mielőbb lépniük kell.
Fogadtatás: Az egyelőre bemutatás előtt álló mozit Gavin O’Connor jegyzi. Előző filmje a műfaji klisék ellenére is jól sikerült Warrior – A végső menet volt, így bátran reménykedhetünk legalább hasonló szín­vo­nalban.

Ben Affleck, a rendező
Az izgalmas szereposztás (Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris) ellenére szinte mindenki rosszat sejtett, amikor 2007-ben mozikba került Affleck első rendezése, a Dennis Lehane regényéből készült Hideg nyomon. A filmet látva azonban egyértelművé vált, hogy Affleck jobb rendezőnek, mint színésznek. Következő rendezői munkája, a Tolvajok városa (2010) főszerepét már magára osztotta, a még így is egész jól sikerült bankrablós mozi után két évvel pedig végérvényesen csúcsra ért a magukat filmkészítőknek álcázó CIA-ügynökökről szóló, a legjobb film Oscar-díjával kitüntetett Az Argo-akcióval. Azt, hogy néhány év alatt mennyit változott Affleck megítélése, jól példázza, hogy legújabb Lehane-feldolgozásáról, a Live by Nightról már most komoly Oscar-esélyesként beszélnek – persze anélkül, hogy a filmet bárki látta volna.


Ben Affleck mint Batman
Saját sztárstátusát megerősítendő a színész leszerződött a DC Comics feldolgozásokat készítő Warner stúdióval Batman szerepére. A hír sokkolta a Batman-rajongókat, de az ellenállás csak addig tartott, míg mozikba nem került a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala. A film pocsék volt, de Affleck Batman-alakítása átment a rajongói teszten. A sztár egy pillanatra beugrott a Suicide Squad – Öngyilkos osztagba is, jövőre pedig Az igazság ligájában láthatjuk újfent Batmanként, sőt, egy önálló Batman-mozifilm is várható az elkövetkező években – immáron saját rendezésében. A kihívás hatalmas, hiszen Christopher Nolan etalonnak számító A sötét lovag trilógiájához kell felnőnie, hogy megfeleljen az elvárásoknak.