Tóth Ilonka – Nemzeti Színház
2016. október 18. /

1956. Tóth Ilonkát, a budapesti Domonkos utcai kórház önkéntes vezetőjét letartóztatják. 1957. Sor kerül a forradalom utáni megtorlás legelső, egyetlen nyilvános perére, hogy a Kádár-rendszer bebizonyíthassa a világnak: Budapest utcáin nem ártatlan fiatalok harcoltak a magyarok

szabadságáért, hanem köztörvényes bűnözők gyilkoltak ártatlan kom­mu­nis­tá­kat. A Moszkva által irányított kirakatper a huszonnégy éves medika, Tóth Ilonka beismerő vallomásával és kivégzésével ér véget.
Tóth Ilona személye eggyé vált az ártatlanság fogalmával, miközben a megsokszorozott bűn – kezdve a beismerésre való kényszerítéstől a gyilkosság elhitetéséig – kedvére játszhatja halálos játékát egy fiatal lánnyal.
Az előadásnak nem célja a koncepciós per újratárgyalása, csupán meg akarják mutatni a kétségtelen jeleit annak, hogy az igazság ugyanazon légterében mindig is léteztek és létezni is fognak ítélkezők, mártírok, bűnösök, kegyelem és bűnbocsánat. Szilágyi Andor drámája ősbemutató, amelyet Vidnyánszky Attila visz színre.

Nemzeti Színház
Bemutató: 10. 25., 19h