Tökös ötös
2016. november 17. / Sz. B.

Öt jó barát egy méretes párizsi lakásba költözik – egyikük kontójára. Ám amikor kiderül, hogy a nagyvonalú és legalább ennyire nagylábon élő Samuel (Pierre Niney az Yves Saint Laurent-ből) már rég otthagyta az orvosi egyetemet a színészi karrier reményében, éveken át lóvá tett apja

hirtelen megvon minden anyagi támogatást, és szélnek ereszti a fiút. A srác persze nem meri elmondani frissen beköltözött cimboráinak, hogy mi történt, inkább minden megoldást megragad, hogy saját lábára álljon, és valahogy kitermelje az egyébként rendkívül magas lakbért.
Egyik remek ötlet követi a másikat, hősünk például nagy tételben dro­got vásárol hitelre egy maffiózótól. A tuti buli ügyfele visszalépésekor befuccsol, így Samuelnek természetesen szüksége lesz a többiek segítségére. Az évek során trilógiává bővült Lakótársat keresünk so­ro­zat nyomvonalán haladó Tökös ötös a szokásos, fiatal felnőtteket érintő panelekből építkezik, és jobbára a buli-szerelem-barátság hár­ma­sa körül forog. Azonban míg a Lakótársak-epizódok Erasmus-diák­jait egy csapásra megkedvelte a néző és Cédric Klapisch eredeti alkotása nem hiába vált – egyenetlenségei ellenére is – generációjának meghatározó darabjává, addig az elsőfilmes Igor Gotesman vígjátéka már a karakterek szerethetőségén elbukik. A Tökös ötös korrekt és szórakoztató darab, de semmiképp sem több ennél. Egész biztosan nem lesz belőle kultfilm, mert ehhez hiányzik belőle a szív és némi egyéniség.

Tökös ötös (16)
(Five)
Francia, feliratos film
Rendező: Igor Gotesman
Főszereplők: Pierre Niney, Francois Civil, Igor Gotesman, Margot Bancilhon
102 perc
Forgalmazó: ADS Service
Már a mozikban