A Ma Budapesten
2016. november 25. /

A Ma című folyóirat és köre egy elképzelt mozgalom valóságos intézményeként jelent meg a magyar kulturális életben az első világháború és a forradalmak Budapestjén, 1916–1919 között.

Kassák Lajos és művésztársai az „új kultúra" megteremtőiként te­kin­tet­tek magukra, amelynek ideológiáját nem csupán mani­fesz­tu­mok­ban, hanem egy sokrétű intézményen keresztül kívánták közvetíteni a társadalom felé. A kiállítás négy téma felvetésével (Előképkeresés és kontextusteremtés / A Ma önmeghatározása / A Ma mint intézmény / Politika és avantgárd) azt mutatja be, hogy Kassák és köre a huszadik század eleji művészeti színtéren milyen kulturális és társadalmi ambíciókkal és kommunikációs technikákkal akarta kijelölni pozícióját a korabeli magyarországi nyilvánosságban.
A kiállítás a Kassák Múzeum Kassák Lajos avantgárd folyóiratait bemutató sorozatába illeszkedik, amelynek első része 2015-ben, A Tett indulásának századik évfordulóján nyílt meg. A mostani tárlat szintén korabeli forrásokra, javarészt a Kassák Múzeum gyűj­te­mé­nyé­re támaszkodva, az első világháború és a forradalmak kontextusában mutatja be a „pesti Ma" működését.

Kassák Múzeum
2017. 01. 15-ig