Varázslatos gyermekvilág hegedűre és citerára
2017. február 03. / Jónás Ágnes

Neked címmel novemberben jelent meg Lajkó Félix új lemeze a Fonó gondozásában, amelyen Bartos Erika megzenésített gyerekversei hallhatók. A hangszereket a lélekre különleges ér­zé­keny­ségg­el ható Lajkó Félix szólaltatja meg, a versek pedig Tintér Gabriella hangján kelnek
életre. Hogy miért ajánlhatók a lemezen szereplő dalok felnőtteknek is, mire fordítják a lemez eladásából származó bevételt, és miért varázslatos a gyermeklét, arról a Liszt Ferenc-díjas hegedű- és citeraművészt kérdeztük.

Hogyan jött az ötlet, hogy gyermeklemez készítésére add a fejed?
L. F.: Van egy budapesti ügyvédnőm, aki intézi az ügyeimet, ő áll kap­cso­lat­ban Bartos Erikával. Rajta keresztül jutottam hozzá a 2013-ban megjelent, óvodásoknak szánt, Hógolyó című verseskötethez. Sose gon­doltam, hogy egyszer gyereklemezt készítek, de a dolog nem állt távol tőlem, hiszen gyermekkoromban én magam is sok Kaláka-dalt hallgattam.

Az album tíz dala egy-egy téma rövid zenei illusztrálása. Melyek ezek?
L. F.: Az albumon szereplő dalok a gyermeki fantáziába engednek bepillantást, a témák közel állnak a gyerekek gondolatvilágához – szó van bennük többek között boszorkáról, Göncölszekérről, kutyáról vagy tengerről. A CD tartalmaz egy füzetet is, melybe a szövegek mellé Bartos Erika rajzai is bekerültek.

A citera-, mandolin- és hegedűszóval fűszerezett, megzenésített versek a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsor révén ismertté vált Tintér Gabriella hangján kelnek életre a korongon. Miért épp őt szemelted ki erre a feladatra?
L. F.: A tavaly útjára indított, számos koncertet megélt FOLK produkció keretében Palya Bea és Csizmadia Anna mellett Gabriella is fellépett vendégénekesként. Ő egy könyvesbolt kirakatában látta meg a Hógolyót. Felvetettem neki a gyereklemez-készítés ötletét, amire ő örömmel mondott igent.

A huszonkét perces anyagot nem csak a legkisebbeknek ajánlod.
L. F.: Szerintem a versek, csakúgy, mint a zene, legalább annyira szólnak felnőtteknek is. Amikor be­leol­vas­tam a könyvbe, örömmel láttam, hogy olyan versek is helyet kaptak benne, melyekben magamra vagy a saját lányomra ismertem. A sorok rávilágítanak a gyerekek szomorúságára, hisztijeire, félelmeire és örömeire, az egyik kutyás vers például felnőtt fejjel olvasva olyan komoly témákat jár körbe, mint a halál vagy a hűség.

Zeneileg ezúttal azért a gyerekekhez is alkalmazkodnod kellett. Mennyiben dolgoztál másként e lemezen, mint bármelyik korábbi műveden?
L. F.: A gyerekek bizonyára el is szeretnék majd énekelni az albumon szereplő dalokat, ezért ügyeltem arra, hogy a dallamok egyszerűbbek legyenek, mint amilyeneket tőlem eddig megszokhattak az emberek.

Úgy tudom, a lemezeladásból származó bevételt jótékony célra fogjátok fordítani.
L. F.: Ha már abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy 2014-ben kitüntettek a vajdasági magyar zenei kultúra nagykövete címmel, úgy gondoltam, viszonzom a belém vetett bizalmat, s a bevételt a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak ajánlom fel, támogatva ezzel a Vajdaságban élő, kiemelkedő zenei tehetségű diákokat.

Szerinted miért jó gyereknek lenni?
L. F.: A gyerekkor az az időszak, amikor még nincs sok tapasztalatod, fehér lappal indulsz el az élet útján, épp ezért vagy még képes megteremteni a saját varázslatos, otthonos kis világodat.

Hogy felnőtteknek is lehet varázslatos világa, arra jó példa volt a november 26-i, az Óperentzia zenekarral közös koncerted, melynek az Akvárium Klub adott otthont.
L. F.: Citerás partynak is nevezik a miénket, mert az Óperentzia tagjai által átírt saját számaimból improvizálok ilyenkor party zenére citerával. Itt a trance és a goa műfajai dominálnak, s olyan zenei folyam részese lehet a közönség, ahol az idő- és térbeli határok kitolódnak, a citera hangzása pedig olyan elementáris erővel bír, mintha egy drum and bass produkció alapja lenne.

Valentin-napon, a szerelmesek ünnepén pedig szimfonikus zenekar segít majd a szárnyalásban és a zenélésben.
L. F.: A Szerenád szimfonik című műsorral, a Budafoki Dohnányi Zenekarral állok a Müpa színpadára február 14-én. Nagyon élvezem, amikor sok hangszer szólal meg együtt.

Rengeteg koncertet adsz szerte a világban. Luxus manapság nemet mondani egy felkérésre?
L. F.: Én például nem vállalok el mindent. A felkérések háromnegyedéből rendszerint nem lesz semmi, mert vagy én mondom vissza őket, vagy egyéb dolgok szólnak közbe. Tudatosan szelektálok, gyakran mondok nemet. Az évek során kialakul az emberben egy ilyesfajta reflex.