Különös és különleges hangulatú szerepek, meg a színész dolga
2017. február 07. / Pavlovics Ágota

Nyolc darabban játszik és továbbiakra készül, közben októberben lefutotta a 42 kilométeres ma­ra­to­ni távot. Lévay Vikivel mindig üdítő élmény beszélgetni, nagyon komolyan veszi a szakmáját, a
szerepeit, de mindezt lefegyverző természetességgel teszi. Tudja, a profi színész számára sokkal fon­to­sabb figyelni és jókat játszani, mint művészi allűrgyűjteményt építeni. Nincsenek számára tabuk, őszinte ember, ragyogó színésznő.

Most próbálják, és december 10-én mutatják be a Ray Cooney – John Chapman szerzőpáros Kölcsönlakás című vígjátékát. A darab jó ideje a legtöbbet játszott produkciók közé tartozik a világon, milyen lesz a Kapitány Iván-féle változat?
L. V.: A Kölcsönlakás már régen foglalkoztatta Búss Gábor Olivér dra­ma­tur­got és Kapitány Ivánt. Sokat dolgoztak rajta, a szöveget ala­po­san megújították, a végeredmény pedig friss, őszintén és mélyen eljátszható helyzeteket hozott számunkra. Kapitány Iván szövegtudást kér a próbák előtt. Mindenki nagyon élvezi a próbákat, remek társaság jött össze, Dobó Kata, Debreczeny Csaba, Szulák Andrea, Erdélyi Tímea, Molnár Áron, Klem Viktor, Szabó Erika, Lengyel Tamás. Szá­mom­ra különösen nagy élmény ez a csapat, mert Erdélyi Timin kívül mindenkivel most játszom először. Úgy látom, mindenki beleadja a maga kreativitását, inspiráljuk egymást a próbák alatt. Úgy érzem, mindannyiunk számára nagyon intenzív és jó feladat ez a szórakoztató vígjáték. A Kölcsönlakást fogjuk szilveszterkor is játszani, ahogy nálunk már szokás, az év utolsó napján kétszer is. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban készült a darabhoz egy dal, amelyet Havas Lajos és Lombos Márton jegyez, és éppen most énekeltem fel, úgy érzem, jó han­gu­la­tú felvétel született.

Sok darabban játszik, melyik foglal el a szokásosnál is fontosabb helyet a szívében?
L. V.: Minden este azt a szerepemet szeretem a legjobban, amelyiket éppen játszom. Ám ha egyet kell választanom, akkor a komoly társadalmi-erkölcsi kérdéseket feszegető művek közé tartozó Virágot Algernonnak tanárnő szerepét választanám. A darab mindannyiunk számára, akik játsszuk, a szívünk csücske. Különös és különleges hangulatú számunkra minden előadás, erősen egymásra hangolódunk, amikor játsszuk. Egyébként azt gondolom, hogy példát vehetnénk az amerikai sztárokról, akik úgy tudnak beszélni a legszerényebb szerepükről vagy az éppen nem a legjobban sikerült filmjükről, mintha a világ legjelentősebb szerepét kapták volna a világ egyik legnagyobb filmalkotásában. A profi színésznek tudnia kell, mi a dolga, és tehetségének legjavát kell minden este adnia. Visszatérve a komoly témákat feszegető darabokra, nem játszom benne, de fontosnak tartom, hogy bemutatjuk az Életrevalók című világsikerű film színpadi változatát február elején. A fiatal, külvárosi bevándorló és a mozgássérült párizsi arisztokrata barátságának története telitalálat, remélem, nálunk is szeretik majd a nézők.

Évadzáró bemutatójuk John Updike Az eastwicki boszorkányok című regényéből készülő színpadi adap­táció lesz. Az amerikai író hőseit is egy nagysikerű filmnek köszönhetően ismerte meg világ. Mit gondol a darab nőalakjairól?
L. V.: Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de amikor megtudtam, hogy az egyik női főszerep az enyém lesz, és elolvastam a darabot, nem éreztem úgy, hogy megvalósult az álmom. Nem vagyok feminista, de nem voltam elragadtatva tőle, hogy ez a három nő szinte mindenre képes egy férfi megszerzése ér­de­ké­ben. Aztán amikor a rendező Bagó Bertalan elmondta, hogy ő a darabot abszurd, pszichedelikus tör­té­net­ként látja, ráadásul azt is hozzátette, hogy elképzelése szerint az erotika mélyebb megfogalmazására fog törekedni, és a darab egyáltalán nem lesz tanulság nélküli, megváltozott a viszonyom hozzá. Annak is örülök, hogy olyan nagyszerű színész játssza Jack Nicholson szerepét, mint Gáspár Sándor, és legalább ilyen jó érzéssel tölt el, hogy Pokorny Lia és Parti Nóra lesznek a darabbeli vetélytársaim.
Milyen az idei évadban elindult Bock Színpadon bemutatott produkciók fogadtatása, kik léptek fel eddig, lesz-e ott Lévay Viki zenés est?
L. V.: A Bock Színpadon a Sweet Charity című Auksz Éva koncertestet Őze Áron rendezte, a második esten Hajdu youdo? címmel Hajdu Steve csinált stand-up show-t, és mindkettő óriási siker volt. Takács Kati is bemutatkozik majd önálló esttel a Bock Színpadon. Úgy látom, jól működik a kisszínpad, érdekes és a közönség számára is izgalmas, hogy nagyon közel vannak a színészekhez, kommunikálni tudnak velük, így a műsor interaktív. Kellemes élmény, hogy az ember egy pohár jó borral a kezében hallgatja a ver­se­ket, dalokat, vicceket. Remélem, Szőlőskei Timi kolléganőmmel és barátnőmmel mi is kapunk le­he­tő­sé­get egy zenés estre. Még nem alakult ki pontosan, mit fogunk csinálni, persze mi is szeretnénk beszélgetni a közönséggel, és még az is lehet, hogy egy felépített kerettörténetben felajánljuk, válassza­nak dalt, és mi elénekeljük.

Mi mindenben láthatjuk még?
L. V.: Most forgattam a Kapitány Iván rendezésben készülő, A mi kis falunk című sorozatban. Debreczeny Csaba alkoholista közmunkást játszik, és én vagyok a felesége. A karakterszerepeket mindig nagyon szerettem, ebben a sorozatban pedig különösen jó benne lenni, mert szellemes és hiánypótló. A forgatás alatt ajándék volt számomra, hogy láthattam Udvaros Dorottyát dolgozni, egyszerűen csodálatos, amit tud, és az, ahogy játszik. A mi kis falunk bemutatója februárban lesz, remélem, tetszeni foga közönségnek és lesz folytatása. Ami pedig a színházi munkáimat illeti, a háttérben készülődik egy darab, pontosabban egy darab átírása. Lassan haladunk, de előbb-utóbb csak elkészülünk, nagyon szeretném, ha magán viselné a kezem munkáját.