Arany Kaviár étterem
2017. február 16. / Bóta Gábor

Megújult az 1990 óta működő Arany Kaviár étterem, amely az orosz fogások specialistája. Némiképp kiszélesedett a bejárat, lett benne egy kis fogadórész, ahol italokat is lehet fogyasztani, vagy éppen le lehet ülni, amíg megjön a taxi. Kevésbé zárt a pincehelyiség, beláthatunk az utcáról, és elkészült a téliesített terasz, amit csak jól hőszigetelő üvegfal választ el a télikertként is felfogható, bensőségesen hangulatos belső udvartól.

Egyáltalán nem kell félni attól, hogy fázni lehet a hamar népszerűvé vált, a férőhelyek számát duplájára növelő teraszon, ahol padlófűtés segíti, hogy lúdbőröztető mínuszok idején is megfelelő legyen a hőmérséklet. Bent megmaradtak a magas támlájú, már-már trónszékre emlékeztető, az orosz nagypolgárság fényűzését jelző székek, kint modernebbek, lezserebb életmódot sugallnak a bútorok, de ott is frissen vasalt, hófehér abroszos, elegáns a tálalás. Az étterem hosszú ideje rendszeresen bekerül a Dining Guide által legjobb tíznek tartott magyar vendéglők közé. A Michelin Guide is ajánlja 2009 óta, a Gault&Millau Magyarország étteremkalauz pedig két szakácssipkával honorálta a tevékenységét. Ennyi véletlen nincs, tényleg a hazai élboly egyik jeleséről van szó.
Az alapok adottak, az egykori lakásból átalakított éttermet a vendéglátós családból származó Molnár Attila tulajdonos és üzletvezető még a keresztszüleitől vette át, miután a Kempinski Hotelben sok munkafolyamatot kipróbált, ugyanúgy takarított, mosogatott, mint felszolgált. A keresztszülők még Vörös Kaviár néven működtették az éttermet. De ez az elnevezés a rendszerváltás után többek szemében vörös posztónak számított, még kommunistázó feliratokat is a falra rondítottak, emiatt kényszerültek névváltoztatásra.
Nyíri Sándor, aki ugyancsak tulajdonos és séf is, amúgy mindenki Szásának szólítja, 1996 óta erősíti a csapatot. Édesanyja orosz, édesapja magyar, dolgozott a Gundelben, de hosszabb ideig Moszkvában volt séf, így aztán igazán tudja, mi az autentikus. És főz is klasszikusokat, mind a cári, mind a paraszti fogások közül. Azonban semmit nem másol szolgai módon. Szereti megújítani, jobbá tenni az ételeket.
Az orosz konyha az egyik legkarakteresebb, legjobb a világon, de valahogy mégsem terjedt el úgy, mint például a kínai, a görög vagy akár az olasz, a francia. Nálunk is alig akad hely, ahol megkóstolhatnánk a specialitásait, így többek számára felfedezésszámba mehet, amit itt főznek, és az elegáns, mégis közvetlen, otthonos hangulatot teremtő pincérek felszolgálnak.
Még az étkezés előtt házi kenyérrel popcornos vajat is kapunk, ami jó ötlet, kimondottan finom. Előételként kóstolunk füstölt bélszínt, az úgynevezett baszturmát, melynek ízhatását korianderes almával és uborkával fokozzák. Ugyancsak előétel a házilag pácolt és füstölt halakból adott ízelítő. A tányéron keverednek a tengeri és az édesvízi halak, szép, gusztusos libasorba rakva. Balról jobbra érdemes haladni, míg eljutunk a legkarakteresebb ízig. Hidegen füstölt lazacot vagy tokot ugyanúgy kóstolhatunk, mint például melegen füstölt kecsegét. A pincérek, élükön a velünk legtöbbet foglalkozó Ruzicska Tündével, de akár a vendégtérben sokat tartózkodó Attila és Szása is előzékenyen elsorolják azt, amit a viszonylag szűkszavú étlapról nem tudunk meg részletesen.
Az étteremnek egyébként saját halfarmja van, ahonnan még hazai kaviár is kikerül. Kaviárt igen sokféle ételhez használnak, ezen a tányéron is többfélét élvezhetünk. Klasszikus fogás a szépen pirosló, céklaalapú borscsleves, amit kapros, roppanós, gusztusosan pirospozsgás, meleg kenyérkupakkal hoznak ki. Adnak hozzá tejfölt is, ez sokkal sűrűbb a nálunk megszokottnál. Szintén tradicionális orosz étel a húsos töltött tészta, a pelmenyi, csaknem minden családnál készítik. Ezúttal vaddisznóhússal megpakolva érkezik, és balzsamecetből sajátos eljárással készült „álkaviár” teszi még ízletesebbé. A nálunk tán legismertebb orosz étel a kijevi csirkemell, melynek belsejében forró fűszervaj tanyázik, és amikor fölvágjuk a minőségi panírban készített rántott húst, előzékenyen ráfolyik. Méltó lezárása az ételsornak a csokoládé mousse, amit még emlékezetesebbé tesz a sütőtökfagylalt és a pisztácia. Minden fogáshoz a remek borszakértő, Tüü Péter, aki igencsak kedvet tud csinálni a különböző nedűkhöz, ajánl borokat. De kiváló ötlet volt tőle a meglepően füstös ízű tajga tea is, ami kimondottan jól jött így télvíz idején.
Az Arany Kaviár színvonalát őrző, biztos pont a magyar gasztronómia térképén.

I., Ostrom u. 19.