Képeslap Amerikából
2017. február 16. /

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan készül fel egy hangversenyre a szimfonikus zenekar, hogyan dolgoznak a zenészek és a karmester azért, hogy az előadáson tökéletesen szólaljanak meg a zeneszerzők művei?

A Budafoki Dohnányi Zenekar kétrészes koncertjének első felében a közönség Gerlits Réka műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében Dvorák IX., Újvilág-szimfóniáját hallgathatja meg a közönség. A cseh zeneszerző a New York-i Filharmonikus Zenekar felkérésére írt IX. szimfóniájában az amerikai kontinens különféle típusúi zenéit, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemeit használja fel, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve. Az így született szimfóniát, annak sokszínű zenei világát mutatja be ez a Matinékoncert.
Az előadás előtt, 9.45-től Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak a Müpa Előadótermében, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várnak a szervezők.
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
02. 12., 11h