Egy tetőtől talpig férfi szenvedélyes, érzelmes és bölcs gondolatai
2017. március 14. /

Leonard Cohen Montrealban született, legboldogabb éveit élete szerelmével a görög Hydra szigetén töltötte, élt zen buddhista kolostorban, és miután tavaly megajándékozta a világot még egy szépséges lemezzel, meghalt. Költőként vált ismertté és 1966-ra túl volt második regényén, a Gyönyörű lúzereken is, amelyért a kritikusok James Joyce-hoz hasonlították.

35 évesen barátai unszolására állt színpadra, és kezdett énekelni. Cohen hamar kultikus figurává vált, a lényéből áradó szenvedély, érzésekkel telt, lírai dalai hamar nyitott fülekre találtak. Nem is énekel, inkább csak dallamosan szaval, hangja rekedtes, de előadásmódja újra meg újra elvarázsol bennünket. Magával ragad, fogva tart, nem ereszt, gyönyörű és megunhatatlan.
Cohenről jelent már meg magyarul egy aprócska kötet, majd 2010-ben a Hallelujah, de a Magáról, Cohenről című, 41 évet és 26 beszélgetést tartalmazó kötet minden eddiginél teljesebb képet ad a zseniális költő és dalnok életéről, gondolatairól. És micsoda gondolatai voltak. Kinek jutott volna eszébe rajta kívül, hogy a háborúkat öreg férfiak találják ki azért, hogy megszabaduljanak fiatal vetélytársaiktól, és fiatal nőkhöz jussanak. Cohen minden szava, dala, verse, interjúja gondolkodásra késztet, pazar élmény lesz elolvasni időről időre újra őket.

Leonard Cohen – Magáról, Cohenről
Jeff Burger (szerk.)
Park Kiadó, 2016
495 oldal / 4990 Ft