Adóelkerülés, ördögi ügyesség, strómanok és strófrauk
2017. március 14. / P. Á.

A Panama-iratok néven híressé vált dokumentumokból először 2016 áprilisában tettek közzé információkat. Már akkor kiderült, hogy a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda 215 ezer, az adóelkerülést magas szinten űző offshore cég ügyeiben jár el.

Ezeket az adatokat John Doe álnéven adta át egy kiszivárogtató a német Süddeutsche Zeitungnak. A 2,6 terrabájtnyi anyag feldolgozása egy teljes évig tartott. A legnagyobb titoktartás mellett végzett mun­ká­ban az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szer­ve­zé­sé­ben 80 ország 400 újságírója vett részt. Munkájuknak köszönhetően kiderült, a panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait szépszámú politikus, milliárdos és művész vette igénybe. A kiszivárogtató az adatok átadásakor nem kevesebbel kecsegtette az újságírókat, mint azzal, hogy a Panama-iratok jórészt választ adnak arra a kérdésre, miért nőnek jelentősen a világban tapasztalható vagyoni egyenlőtlenségek. A tényfeltáró újságírók feldolgozták, megszűrték, majd nyilvános adatbázisba rendezték az offshore cégek közérdekű adatait.
A túlzás nélkül az egész világot megrengető és megrendítő történetből, Bastian Obermayer és Frederik Obermaier a nagy példányszámú müncheni napilap, a Süddeutsche Zeitung tényfeltáró rovatának munkatársai írtak különösen lebilincselő könyvet. A vaskos kötetben elképesztő adatok tömege sorjázik, a szerzők és a fordító kivételesen színvonalas munkájának köszönhetően rendkívül olvasmányos formában. Hogy milyen méreteket öltött a szemérmetlen pénzrablás, elég csak egy példát kiragadni: az elképesztő számban alkalmazott strómanok és strófrauk egyike, a Panamaváros peremén lévő szegénynegyed lakója, Leticia Montoya nem kevesebb, mint 25 ezer igazgatói posztot töltött/tölt be, és 3143 postafiókcég igazgatójaként van bejegyezve.
A tényeltáró újságírók munkájának megjelenése után 300 vezető közgazdász tett közzé nyílt levelet, amelyben leszögezik: az adóparadicsomok nem tesznek hozzá a nemzetközi közjóhoz, ezért semmi értelme a létezésüknek. Az ügyben elhíresült Panama azóta felébredt Csipkerózsika-álmából és rájött, nem akar többé adóparadicsom lenni.
A Föld sok országát behálózó történet a filmesek fantáziáját is megmozgatta, Steven Soderbergh Oscar-díjas rendező bejelentette, filmet forgat a történetből. A könyv borítóján olvasható Nagy József, a hazai újságírás egyik legjobbjának ajánlása: „A következő életemben Süddeutsche Zeitung szeretnék lenni”. Mélyen egyetértünk vele.

Bastian Obermayer – Frederik Obermaier 
Panama-iratok – Egy világraszóló leleplezés története
Park Könyvkiadó, 2016
438 oldal / 4490 Ft