A legkedveltebb steet food irányzatok
2017. március 14. /

Az utcán, strandokon kapható kaja sokáig gyanúsnak minősült, és valljuk be, sok tekintetben még ma is az nálunk. Rossz minőségű alapanyagokból készülő, fáradt olajjal igencsak magát megszívó, íztelen, egészségtelen kalóriabombára gondolhattunk, ami abszolút megüli a gyomrunkat, de legalább jóllakunk vele. Erős kételyeink lehettek, mit daráltak a hamburger húspogácsájába, mi került a hot-dog virslijébe, és mióta szikkad a száradt zsemle, kifli, dohosodik a beletett csalamádé. Szóval sok tekintetben az utcai étek a gagyi szinonimája volt.


A nálunk is bizonyos mértékben lezajlott gasztroforradalom, ami már Michelin-csillagos éttermeket is eredményezett, azonban erre a területre is kihatott. Fantáziadús, komolyan jegyzett szakácsokat, séfeket is izgatni kezdett, mit lehet kínálni az utcán is gyorsan, akár kézbe fogva ehetően, de mégis finomat, minőséget adva. Először tán a hamburger „fronton” történt áttörés. Visszaadták a hamburger becsületét, és meglehetősen sokfélét kínáltak belőle. Aztán lett min­den­féle más is, ízelítő például a különböző országok gasztro­nó­mi­á­já­ból, de különféle spéci grillezett és füstölt húsok, nyalánkságok, ínyencségek is kaphatók.
És hogy ezek elvihetők legyenek mindenhová, ahol nagyszabású szabadtéri rendezvények vannak, ezért meglehetősen egyedi, színes, igencsak figyelemfelkeltő, sajátos formájú food truckokat ötöltek ki, vagy terveztettek a gazdáik, amelyekkel kellő mozgékonysággal ott teremnek, ahol kereslet van a kínálatukra. Már több mint száz ilyen, hangulatjavítónak sem rossz, szemrevaló és étvágyat is gerjesztő kocsi flangál szerte az országban, fesztiválokat is rendeznek számukra, ezeken végignézhető, végigkóstolható az egész mustra.
A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be, amiből alább adunk ízelítőt.
Bóta Gábor
 

Klasszikus gyorskaja: hamburger, hot-dog
A street food őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A vízparti büfé műfaj nem tűnt el, viszont alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot-dogos van, de választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet. 
 
Utcára került nemzeti ételek
Olasz gnocchit, szerb pljeskavicat és mexikói burritót is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsinál orosz nemzeti ételek közül válogathatunk. Ha egy nap alatt szeretnénk végig enni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél, a Lekker! nevű food trucknál zárni.
 
Az elcsábult mesterszakácsok
Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.
 
Gyorsan és édesen!
Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truckok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről évre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.
 
Medvekarom és füstölt hús
A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az ún. smokeresek, akik minimum 12, de van, aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ szószokkal.
 
Ázsia varázsa
Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rallyja is, ahol a részt vevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.