Nélkülözhetetlen desszertek
2007. december 10. /

*****


Ha elfogadjuk, hogy léteznek nélkülözhetetlen desszertek, kell, hogy legyenek nélkülözhetők is, még ha ilyenhez mindeddig nem volt szerencsénk. Számunkra ugyanis minden sütemény egyenlő, e szemrevaló album lapjain azonban az egyenlők közt is egyenlőbb desszertek szerepelnek. Olyan előkelőségek, mint például a szuflé (magyar hangja: felfújt), amelynek elkészítésébe még Audrey Hepburnnek is beletört a bicskája, pedig a Sabrina légies szépsége (rendezte-kifőzte: Billy Wilder) egy francia főzőtanfolyamon került közel a felfújthoz. Könyvünk szerzői nem szívlelik a lassú bemelegítést: rögtön a mély vízzel, a tökéletes szuflé elkészítésének mikéntjével kezdik, bár igaz, ami igaz, elég furán venné ki magát, ha kezdésként a középszerű felfújtat szeretnék megtanítani. A meleg mokkafelfújttól a gyümölcs- és csokoládéfelfújton át a hideg citromfelfújt receptjéig terjed a kínálat, s hasonló bőséggel találkozhatunk a könyv további fejezeteiben is. A főszereplők a sztárokhoz méltó fényképsorozatokon pózolnak: a sodók, túrótorták, habcsókok, gyümölcsök, zselék, palacsinták, sült desszertek, gőzölt pudingok, torták, rakott piskóták, fagylaltok és kalóriaszegény édességek a legjobb arcukat mutatják, de ne csüggedjen senki, ha ne adj’ isten a zöldcitromos-maracujás krémsajttortája vagy a ricottás blincskije nem mosolyog olyan tökéletesen, mint a szerzőpáros, Wendy és Jane modelljei.

Vince Kiadó
304 oldal, 4595 Ft