Egy hét ráadás a Tavaszi Fesztiválon
2017. Április 03. / Pavlovics Ágota

2017-ben is a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Művészetek Palotája rendezi március 31. és április 23. között a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A programkínálat idén olyan gazdag, hogy a fesztivál a megszokottnál tovább tart.
A mintegy 40 helyszínen bemutatásra váró több mint 120 programról és néhány hozzánk látogató világsztárról Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja beszélt lapunknak.

Milyen tematika köré épült az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programja?
B. T.: A Fesztivál középpontjában öt témakör áll: a 150 éve megkötött kiegyezés, a reformáció 500. évfordulója, a Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója tiszteletére meghirdetett Kodály-év, Liszt Ferenc életműve és a dél-koreai kultúra. A tematika fő vonalai több ponton is találkoznak egymással, például amikor 1867-ben magyar királlyá koronázták Ferenc József császárt, Liszt Ferenc kapott megbízást az ünnepi mise megírására. A Koronázási misét a BTF-en az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia mellett a Bécsi Állami Opera Kórusa szólaltatja meg. A kiegyezés témakörét járja körül új nézőpontból a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés 1867–2017 című bemutatója is. Zsuráfszky Zoltán koreográfiája a népek ta­lál­ko­zá­sát, a magyarokkal együtt élő nemzetiségek zenéjét, táncait, viseleteit mutatja meg. A Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállításán pedig a kiegyezést követő évek régészeti feltárásaival, valamint az utóbbi 10 esztendő ásatásainak eredményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Kodály-év előtt tiszteleg például a fesztivál zárókoncertje, a zeneszerző egyik legnépszerűbb műve, a Háry János félig szcenírozott előadását Anger Ferenc rendezi.

Hol helyezkedik el a Budapesti Tavaszi Fesztivál az európai kulturális fesztiválok között?
B. T.: Nagy eredmény, hogy Budapestnek van egy komoly múltra visszatekintő kulturális sorozata, és persze az is, hogy a BTF nagy nemzetközi presztízsű fesztivállá vált az évek során. Budapest kedvező elhelyezkedése, kultúrája, a sok itt élő nagyszerű művész nyilván hozzájárult ahhoz, hogy a turisták egyik kedvenc célpontja legyen. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Nyári Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évszakban kínál olyan kulturális programokat, amelyekért érdemes hozzánk látogatni. A fővárosiak számára pedig a város legnagyobb fesztiválja, amit megszerettek, és magukénak éreznek. Nem mellékes, hogy szinte minden kerületben vannak programok. A BTF küldetése az értékteremtés, amire komoly hangsúlyt fektetünk. Ahogy arra is, hogy a minőség garantáltan magas legyen. Örömmel látom, hogy a BTF évről évre erőteljesebb, hogy egyre többen kíváncsiak a friss, új alkotásokra.

Mintha a szokásosnál is több lenne a fiatalokat megszólító produkció.
B. T.: Idén minden műfajban egymás mellett szerepel a klasszikus és az új. Amikor például húsvét előtt elhangzik Dvorák Stabat Matere a Zeneakadémián a Prágai Filharmónia Kórusával, az Operaházban pazar látványvilágú, modern balett lesz: Ibsen Peer Gyntjét Grieg gyönyörű zenéjével gondolta újra Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese. Fontos, hogy a tradíciók megőrzése mellett fiatalítsunk. Ahogy a fesztivál fiatalodik, úgy fiatalodik a közönségünk is. Ami pedig az itthon tanuló fiatal tehetségeket illeti, az Operatív Testület koncepciójának megfelelően célunk, hogy minél több ösztöndíjast, például a Zeneakadémia, a MOME, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit is bevonjuk, hogy minél több friss szerzemény, táncos, színházi, zenei és képzőművészeti produkció szülessen. Nagy lehetőség számomra, hogy tudok bemutatkozási lehetőséget adni a feltörekvő tehetségeknek.

Váltsunk most egy nem fiatalra. Mivel érkezik hozzánk a káprázatos átváltozóművész, a lélegzetelállító John Malkovich?
B. T.: A diktátor utolsó beszéde című színházi-zenei one-man-drámával, amelyben Malkovich minden idők összes diktátorának bőrébe belebújik, hogy szembesítsen bennünket az önkény működésének elveivel. Játékát Martin Haselböck kíséri orgonán, Bach, Ligeti és Messiaen műveit megszólaltatva. A BTF nemzetközi rangját mutatja, hogy a darab a márciusi hamburgi világpremier után Londonban lesz látható, ami után a Müpa következik.

Két karizmatikus zongoraművész is kényeztet majd bennünket.
B. T.: A Lausanne-i Kamarazenekar vezető vendégkarmesterével, Bertrand de Billyvel érkezik, szólistájuk a francia zene elkötelezett művelője, a briliáns zongoraművész, Pascal Rogé lesz. Gyenyisz Macujev, illetve Ivo Pogorelich szólóestje is frenetikus sikert ígér, hiszen a fiatal orosz virtuóz, de az érett, szerb származású művész is rendre ámulatba ejti játékával a közönséget.

A jazzrajongók egyik otthona a Budapest Music Center, kiknek örülhetnek a műfaj kedvelői?
B. T.: Francois Couturier zeneszerző filmek és filmművészek hatására írt izgalmas muzsikájához Tarkovszkij, a nagy orosz rendező mellett olyan művészek adtak ihletet, mint Kurosawa, Visconti vagy Bergman. A zongorista Bugge Wesseltoft pedig a nu jazz és a future jazz emblematikus képviselője, aki újraindította New Conception of Jazz nevű formációját, így biztosak lehetünk benne, hogy a budapesti koncert üdítő lesz.

Mit ígér a Circa újcirkusz társulat Opus 2 című műve?
B. T.: Yaron Lifschitz rendező 2016-ban bemutatott Opus 2 című előadását hozzák, amiben hét akrobata és egy élőben muzsikáló vonósnégyes az orosz zeneszerző, Dmitrij Sosztakovics kvartettjei inspirálta darabot ad elő. A produkció minden hangja, a művészek minden mozdulata a 20. századi történelem szélsőségesen ellentmondásos világát idézi. És ez persze messze nem minden, jöjjenek el, nézzék meg mindazt, amit kínálunk. Három hétig pazar kulturális kínálat lesz a városban, el fogjuk kápráztatni önöket.