Tejjel a falnak
2017. Április 20. /

Karinthy Frigyes remekművét jó ideje ismerjük, a közelmúltban megjelent 2. bővített kiadás pedig azért nagy öröm az író népes rajongótábora számára, mert a kiadó kiegészítette néhány érdekességgel. Például a Karinthy első feleségével, Judik Etellel készült utolsó interjúval, valamint a spanyolnáthában 32 évesen meghalt asszony temetési hírével.

A kötetben helyet kapott néhány, az írót és feleségét ábrázoló rajz és karikatúra is. A könyv a felsoroltakon kívül tartalmaz 9 új Karinthy-szöveget is A feleségem beszéli sorozatból, melyek az éppen 20 éve megjelent első kiadás óta kerültek elő.
Az írások főszereplője a leleményes feleség, aki az első világháború rettenetes éveiben igyekszik bestoppolni minden hiányt, mindenre talál megoldást, vagy ha megoldás nincs is, magyarázat okvetlenül akad. A káprázatos írások egyike például azt mondja el, hogy ugyan a reggeli kávéból nagyon hiányzik a tej, ám ezért nem lehet lelőni a minisztert, és nem érdemes tejjel a bajnak menni. A víztakarékosság kellemetlen következményeit leíró mondatok pedig ilyen következtetésben végződnek: spórolnak, nem akarják használni azt az anyagot, persze nem a vízvezetékről van szó, hanem arról, hogy a vizet elzáró hatóság nem használja a fejét. A kötet minden írása telitalálat, öröm újra kézbe venni, válogatni a pazar írások közül. Üdítő humortalan napjainkban legalább egy időre belebújni a zseniális szerző sziporkázóan szellemes világába.
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
2. bővített, javított kiadás
Noran Libro, 2016
91 oldal / 1990 Ft