Királyi eledelek
2017. május 24. / Bóta Gábor

Egyre-másra nyílnak az új vendéglátóhelyek a Belvárosi Piacon, ahol most már egészen nyilvánvalóan a világ nagy gasztropiacaihoz hasonlatos ínyenctanya formálódik. Az emelet már megtelt, a földszint is kezd benépesülni boldogan evő, ivó, diskuráló emberekkel. Néhány hete nyitott a jó öreg tradicionális Haxen is, ami az eredeti helyén már Király 100 – Gastro Corner néven üzemel. A Király utca másik vége felé pedig ott van a még fiatalnak számító Panificio Il Basilico, ami immár szintén képviselteti magát a Hold utcai piacon.


Zászlóshajó a csülök

A piacon visszajött a jól bevált Haxen név, amitől az odaadó, több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, tulajdonos házaspár, Radvánszki Attila és Radvánszki Éva azért váltak meg, mert profilt váltottak. Úgy gondolták, hogy már nem a friss, ropogós, pirospozsgás csülök lesz a zászlóshajó náluk, ennél sokkal szofisztikáltabb vendéglőt visznek. No de a piacra aztán igazán illik a csülök, így örömmel foglalkoznak vele újra, meg régi nevük dicsőségét is visszahozták, méghozzá szépen formált, meglehetősen nagy betűkből hirdetve a cégérüket. Vannak, akik mondják is nekik, hogy volt egy ilyen nevű jó étterem, ilyenkor rendszerint csendben mosolyognak, nem fedik fel „inkognitójukat”, hogy azt is ők csinálták, illetve más név alatt szintén ők működtetik.
Ha a főbejáraton jövünk be, rögtön észrevesszük a látványosan piruló, messzi illatozó, kiadós csülköket. Itt nem lehet a jól bevált módon, faszénen sütni őket, mert semmilyen nyílt láng nem használható, látványos grillsütőben egyenletesen forogva pirulnak. Van kétféle, sertés és bárány. Kérhető belőlük tál, ekkor aznapra már nem sok gondunk van étkezésre. Harminc deka, puha, jól fűszerezett füstölt húst tartalmaz, gusztusosan fatálon hozzák, amin bajor káposzta, fűszeres burgonya, mustár, alaposan csípős torma és különböző házi savanyúságok tanyáznak. Ha valaki kézben szeretné sétáltatni a csülköt, és úgy enni, hamburger, gyros módjára, annak is van rá módja. A Haxenban megszokott desszertek, a lekváros és a túrós császármorzsa, valamint az aranygaluska szintén helyet kaptak itt is. De aki pörköltet szeretne a csülökből, azt is kaphat, és naná, hogy van jóféle, laktató, csülkös bableves. Különlegességnek számít a tormakrémleves, amiben jókora, ízletes csülökgombóc lubickol.
A Haxen a jóízű, kiadós lakmározások helye.

Középpontban a kenyér

Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonosa elképesztően megszállott pék, aki egyáltalán nem fél a kalandoktól. A kőszegi származású srác évekig élt külföldön, Ausztriában, Olaszországban, fogyhatatlan kíváncsisággal tanulta a mesterséget, és nem ritkán, ha jártában-keltében meglátott egy neki tetsző pékséget, bejelentkezés nélkül, az utcáról bekéredzkedett, barátkozott, és hogy tanuljon, beállt dagasztani, sütni, fogásokat ellesni. Hasonlított a mesebeli vándorlegényre, aki elmegy szerencsét próbálni, megtapasztalni a világot, és élményekkel gazdagodva tér haza, hogy kamatoztassa mindazt a tudást, amit megszerzett.
Először a Városmajor utcában nyitott pékséget, aztán, amikor ott már hosszú sor állt, nyitotta a Panificio il Basilicót a Király utcában, ami már pékség és étterem elmés párosítása, ahogy ez a piacon kihelyezett „részlegben” is van. A kenyér, a péksütemény hangsúlyosan megjelenik az ételekben is. Szabi, ahogy mindenki nevezi, aki ismeri, visszahoz gyerekkori ízeket is. Csak ehhez nem kétes alapanyagokból készül a párizsis zsemléhez a felvágott, ropogós a péksütemény, amiben főtt tojás, majonéz és csemege uborka is tanyázik. Délutánra, mire odaértünk, bizony már elfogyott. Ahogy a szintén régi ízeket idéző desszert, az édes, túrós töltött zsemle is. Volt viszont gyönyörűen tálalt, egymásra gusztusosan keresztbe rakott, zöldségekkel körüladjusztált csontvelő, amihez jókora karéj, pazar, félbarna kenyér dukál, aminek szívesen veszik a méteres, háromkilós változatát. De például a medvehagymás, lapos lepény sem kutya! A konfitált, omlós kacsacomb ugyancsak termetes kenyérdarabon nyugszik, sült alma és málnavelő teszi még ízletesebbé. A jellegzetes olasz étel, ami a Király utcában is az egyik fő kedvenc, a göngyölt malacsült rafinált eljárással, 8-10 óra hosszat is sül, és ennek megfelelően igazán vajpuha lesz.
A Panificio il Basilico újabb remek színfolt a mind sokrétűbb és izgalmasabb Belvárosi Piacon.
[kep3]