Kórus itt, kórus ott, kórusok mindenütt
2017. június 15. / P. Á.

Szerencsénkre szép számú izgalmas kórus működik a világban, amelyek számára a közös éneklés a közösségi élmények egyik legszebbike, naponta átélhető öröm. Persze részben mi is részesei lehetünk ennek az élménynek, ha meghallgatjuk őket. Budapest kulturális kínálatát idén
nyáron izgalmas kórusok gazdagítják, a részletekről Irinyi Lászlóval, a Concert Masters International (CMI) koncertszervező cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A CMI szervezésében a közeli jövőben különleges koncertek lesznek, kezdjük mindjárt a Müpával.
I. L.: Június 24-én a Bartók Béla Nemzeti hangversenyteremben a Chicagói Ifjúsági Szimfonikus Zenekar muzsikál, Allen Tinkham vezényel. Műsoron Dvorák Karnevál-nyitánya, Elgar Délen (Alassio) című koncertnyitánya, valamint Csajkovszkij VI. (Patetikus) szimfóniája lesz. A Chicagói Ifjúsági Szimfonikus Zenekar arról is híres, hogy a világhírű együttesek művészei között nagy számban találhatók olyan zenészek, akik annak idején a Chicagói Ifjúsági Szimfonikus Zenekar (Chicago Youth Symphony Orchestra, CYSO) tagjaként kezdték zenei pályafutásukat. A mára nemzetközileg is elismert együttest 1946-ban alapították, és hetven éve adták első nyilvános koncertjüket. A zenekar szinte az egész világot bejárta, de Magyarországon most szerepel először. A külföldi koncertkörúton részt vevő zenekari tagokat közel hatszáz, hat és tizennyolc év közötti fiatal zenész legtehetségesebbjei közül választották ki. Szintén a Müpa lesz a helyszíne július 2-án az El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertjének, az est karmestere Jindong Cai, szólistája David Chernyavsky hegedűművész. A hangverseny programja Sosztakovics Ünnepi nyitánya, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye és Rahmanyinov Szimfonikus táncok című műve lesz. A kaliforniai Palo Altóban működő El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekart (El Camino Youth Symphony, ECYS) 1963-ban egy fiatal karmester, William Gailbraith hozta létre azzal a céllal, hogy tehetséges diákoknak magas színvonalú zenei képzést, valamint koncertezési lehetőségeket biztosítson hazájukban és külföldön. A zenekar 120 válogatott muzsikusával érkezik Budapestre; immár harmadik alkalommal vendégszerepelnek Magyarországon. Érdekes tény, hogy a zenekar karmestere jó ideg az a Camilla Kolchinsky volt, aki korábban a moszkvai Bolsoj Színház zenekarának vezetője, majd Izraelben Zubin Mehta állandó vendégkarmestere volt.

A Nagyboldogasszony-, ismertebb nevén Mátyás-templom patinás helyszíne lesz a San Franciscó-i Young Women’s kórus hangversenyének június 28-án.
I. L: A kórus Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában lép fel június 27-én, másnap pedig a Mátyás-templomban fognak énekelni. A San Franciscó-i leánykar a Nyíregyházi Pro Musica Leánykarral, vagyis a Szabó Dénes, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, kórusvezető irányítása alatt működő Cantemus Kórus Intézet munkájával szeretett volna megismerkedni, így került sor a meghívásra.

A Szent István-bazilikában július 19-én pedig egy fiúkórus fog fellépni, mit kell tudnunk róluk?
I. L.: A többszörös Grammy-díjas Pacific Boychoir Academy Brahms, Bruckner, Rahmanyinov, Britten műveiből énekel. A kórus közép-kelet-európai turnéja egyik állomásaként, Krakkó, Kassa és Debrecen után érkezik majd Budapestre.

Hogyan került kapcsolatba a koncertszervezéssel, hogy lett a szíve csücske a kóruséneklés?
I. L.: Még egyetemista koromban énekeltem egy kórusban. Egészen mást tanultam, de egyszer csak azt éreztem, hogy a szervezés az én utam. Évekig dolgoztam Németországban, ahol megtanultam a szakmát. Örülök, hogy a koncertszervezés mellett tettem le a garast, mert rendkívül változatos, érdekes a munkám, amit imádok csinálni.

Wales nevét hallva három dolog biztosan eszünkbe jut, Arany János A walesi bárdok című verse, a walesi herceg és Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le című film. Pedig Wales sok egyébről is híres. Ön hogy került kapcsolatba az országgal?
I. L.: A már említett kóruséneklés vitt először Walesbe, az egyetemi kórussal jártam ott, és megnyertük a Llangollen-i Nemzetközi Kórusversenyt. Később, amikor már koncertszervezéssel kezdtem foglalkozni, elszavaltam walesi barátaimnak Arany János A walesi bárdok című versét, és a vers mindenkit lenyűgözött. Rám is nagy hatással volt a walesiek spontán reakciója, ezért úgy döntöttem, hogy keresek egy zeneszerzőt, és felkérem, hogy erre az Arany-balladára írjon szimfonikus zeneművet. Karl Jenkinsre, a walesi származású brit zeneszerzőre esett a választás, aki elfogadta a felkérést, és egy nagyszabású kantátát írt az Arany-műre. A kantáta világpremierje 2011. június 21-én Budapesten a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben volt, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, majd később bemutatták Walesben is, a legrégebbi walesi művészeti fesztivál nyitóhangversenyén. 2014-ben a zeneszerző 70. születésnapja alkalmából a New York-i Carnegie Hallban is bemutattuk a művet. Ezt londoni, illetve genfi bemutatók követték. Ami pedig Walest és az ott élő embereket illeti, keresztül-kasul átutaztam már többször is az országot, ami bájos és gyönyörű, az emberek pedig rendkívül kedvesek, különösen vidéken. Ami számomra fontos, hogy a Jenkins-mű révén egyre többen tudnak költőóriásunkról s vele Magyarországról is. Kezdeményezésemre Arany Jánost azóta Montgomery posztumusz tiszteletbeli polgárává választották, a költő bronzból készült plakettjét pedig idén októberben fogjuk felavatni Montgomery főterén… Arany akarva-akaratlanul így vert láthatatlan hidat országaink és népeink közé.