Muzsikáló Budapest
2017. július 26. /

Nem is annyira régen, alig néhány évtizede csak a Nagykörúton több mint 40 cigányzenekar játszott esténként. A cigány muzsikusok Kárpát-medence-szerte megbecsült tagjai voltak a helyi közösségeknek, tudásuk generációról generációra szállt tovább. Mára ez a hagyomány és a
szakma is eltűnőben van, az éttermek többségében csak szólóban vagy párban hallható cigányzenész. A muzsikuscsaládok gyerekei inkább komolyzenét tanulnak, vagy a könnyűzenében keresik az érvényesülést.
A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése ér­de­ké­ben – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Budapest pályázatának segítségével – a nyári tu­ris­ta­sze­zon­ban, május 20. és augusztus 20. között 4–7 fős cigányzenekarok zenélnek 12 neves budapesti étteremben, a hét hat napján. A frekventált helyszíneken nemcsak a turisták és a nosztalgiára vágyók, hanem a fiatalabbak is átélhetik ezt a különleges, magával ragadó hangulatot. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.
Pál István Szalonna a Magyar Katolikus Rádiónak adott interjújában így fogalmaz: „Újra divattá kell tenni azt, hogy az emberek énekeljenek, mert a cigányzenének ott a halála, hogyha az emberek nem tudnak énekelni rá – akkor koncertszámok halmazát hallgatod meg, amire azt mondhatod, hogy gyönyörű és szereted, de akkor akár elmehetnél egy klasszikus terembe is. […] Feladatunk, hogy tíz év múlva ne a cigányzene emlékéről beszéljünk, hanem arról, hogy újra virágzik, hiszen megvan a helye a magyar kultúrában.”

Éttermek és az ott muzsikáló zenekarok listája:
[kep3]