Balatonfüred – „a kultúra magyar városa”
2017. augusztus 08. /

Balatonfüred országosan is kiemelkedő idegenforgalmi és kulturális szerepet tölt be, többek között „A kultúra magyar városa” cím büszke tulajdonosa. A Kisfaludy Színház egész évben magas szakmai színvonalú gyermek és felnőtt előadásokat, koncerteket szervez Balatonfüreden.

2017 nyarán ismét kiváló színművészekkel, közkedvelt gye­reke­lőa­dá­sokkal, népzenei és komolyzenei koncertekkel, Rádiószínházzal, pódiumműsorral várjuk nézőinket meglepetésként pedig a Kisfaludy Színház saját bemutatóval is készül.
A Kisfaludy SZÍNHÁZi Esték vendége lesz július 2-án Hernádi Judit és Kern András Kossuth-díjas művészek, akik a Hitted volna? című előadásban lépnek fel az Anna Grand Hotel színháztermében. Herman és Christine barátok, több mint harminc éve. Mára mindketten egyedül maradtak, mégis alig találkoznak. Christine megunta a magányt, és végre úgy döntött, elköltözik a városból, új életet kezd. Össze­cso­ma­golt, költöztetőket hívott, és már minden készen áll az új élet kez­dé­sére, amikor betoppan a kissé morcos jóbarát. Richard Baer darabja rengeteg humorral és szeretettel mutatja be, hogy csodák márpedig történhetnek.
A Balaton Szabadidő és Konferencia Központ színpada ad otthont ezen a nyáron Horgas Eszter hagyományos, születésnapi nagy­kon­cert­jé­nek július 19-én. Felcsendül Bernstein – Gersh-win Kék rap­szó­dia című estje, közreműködik Szakács Ildikó operaénekesnő, Falusi Mariann énekesnő, Lőwenberg Dániel zongoraművész és a Class Jazz Band.
Július 31-én tekinthetik meg az Anna Grand Hotel színháztermében Mészáros Máté szórakoztató nagymonológját Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról című „termékbemutató előadásában”.
A Mazsola és Tádé című bábszínházi előadást a nagy sikerre való tekintettel újra vendégül látjuk az Anna Grand Hotel színháztermében augusztus 10-én délelőtt, ahol este felnőtt nézőinket várjuk színházi előadással.
A Zorán-nagykoncertek mindig ünnepi alkalmak, mind a művész, mind a közönség számára. Mindig valami mást! – ez Zorán állandó mottója, és ennek köszönhetően koncertjeinek közönsége mindig rendkívüli és megismételhetetlen élményekben részesül… Találkozhatunk különleges, egyszeri, csak ott és akkor látható produkciókkal, előkerülnek ritkán hallható dalok, elveszettnek hitt gyöngyszemek. De ter­mé­sze­te­sen sosem hiányozhatnak a „kihagyhatatlan”, erejükből az évtizedek során mit sem vesztő dalok sem. Biztosak lehetünk benne, hogy augusztus 18-án, a csodaszép Gyógy téren megrendezett koncerten szó lesz barátságokról és szerelmekről, szülőkről és gyerekről, kötődésekről és szakításokról, vágyakról és reményekről, hitekről és csalódásokról, régi és új időkről. A magas színvonalú zenei élményt ezúttal is a legkiválóbb zenészekből álló csapat garantálja: Horváth Kornél, Lattmann Béla, Sipeki Zoltán, Gátos Iván, Gyenge Lajos, Csányi István, Kabelács Rita, Óvári Éva és Péter Barbara.
Százötven évvel ezelőtt alakult meg a balatoni sportvitorlázás egyik első központja, a Balaton-Füredi Yacht Egylet. Ehhez a szép születésnaphoz kulturális programmal kapcsolódik majd a Kisfaludy Színház is, amely előadást és rendhagyó kiállítást a Vaszary Galériában tekinthetik meg az érdeklődők júliusban.
Az osztrák biedermeier képek mellett ugyancsak a Vaszary Galériában láthatóak július 9-ig Keleti Éva fotói. A Kontakt 2.0 kiállításának anyaga az alkotó MTI utáni időszakában, 1976 és 1991 között készült, amikor az Új Tükör, majd a Színházi Élet képszerkesztője lett. Keleti Éva ezt a több ezer negatívot és diát tartalmazó kollekciót a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. A mostani tárlat e nagy sikerű kiállítás újra- és átértelmezése. A Vaszary Galéria színes programokkal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája (június 24.), a Kékszalag Fesztivál (július 6-9.) és az V. Anna-fesztivál (július 25-30.) alkalmával is.
Az Anna-bál hetében is színvonalas programokkal várjuk a Balatonfüredre érkező vendégeket. Újra lesz Szívhalászat, prímásverseny a Hagyományok Háza közreműködésével, OperaFüred a Magyar Állami Operaház közreműködésével és természetesen június 29-én a 192. Anna-bál.
Augusztus 14-től szeptember 3-ig, az idei borheteken is találkozhatnak az érdeklődők régi kedvencekkel és új tehetségekkel egyaránt az esti koncerteken. A borászatok a Balatonfüred-Csopaki borvidék legjobb nedűit, harminc fajtából származó, közel háromszázféle borát, köztük a sláger rozékat, gyöngyöző borokat, az elnyűhetetlen rizlingeket és a díjnyertes nedűket kínálják a vendégeknek.
Sétáljon a csodás Balaton-parton, kortyoljon bele a finom borokba és a pezsgő kulturális életbe Balatonfüreden!

www.kisfaludyszinhaz.hu, www.furedkult.hu