„Egy idő után kikezdi az embert” – James Purefoy
2017. augusztus 14. / GK

A texasi furcsa pár visszatért: a Hap & Leonard második évadához érkezett az AMC-n. Hapet a Gyilkos hajszából és a Rómából ismert James Purefoy, míg Leonardot a Drót és az Aznap éjjel
sztárja, Michael K. Williams játssza. Hap brit alakítója az atlantai forgatáson ült le velünk néhány szóra.

Chemistry – e nélkül a rejtélyes eredetű összhang nélkül egyetlen filmes páros sem lehet meg. Önök közt hogy alakult ki ez a kémia?
J. P.: Michael és én vagy 10 éve ismerjük egymást, nem kellett különösebben a kémián dolgoznunk, jött az magától is. A Világvándor című sorozatban dolgoztunk először együtt, nem veszítettük szem elől azóta sem egymást. Összejárunk szülinapokon és más jeles alkalmakkor. Most például így járunk össze – ismét együtt melózunk. Nemcsak idősebbek lettünk, de a Hap & Leonardban a helyzet is kiegyensúlyozottabb: immár a szerepeink is teljesen egyenrangúak. Az, amit úgy hívnak, kémia, különösen fontos, ha egy páros a főszereplő, ez a valami ugyanúgy megvan Starsky és Hutch, Sherlock és Watson vagy Butch és Sundance között.

Kivel rokonszenvezik inkább; Butch-csal vagy Sundance-szel?
J. P.: Én mindkettőjüket tiszta szívemből imádom, nem tudnék különbséget tenni rokonszenvben közöttük. Örök kedvenceim. Szeretem, hogy nem kell lépten-nyomon bizonygatni, hogy mekkora cimborák. Akár­csak Hap és Leonard esetében.

Hap meglehetősen gyengéd természet, ahhoz képest mindenképpen, amit a Gyilkos hajszában alakított. Mégiscsak egy sorozatgyilkost játszott.
J. P.: A színész halála, ha elkényelmesedik, ha beleszokik egy bizonyos szerepkörbe. Élveztem nagyon a Gyilkos hajszát, volt a figurának sármja, nem is kevés, és mivel egy pszichopatáról beszélünk, szinte bármire képes volt. Egy ilyen szerep azonban egy idő után kikezdi az embert. Amikor rémálmaid kezdenek lenni attól, amit a karaktered tesz, ideje abbahagyni. Ebből a szempontból örültem, hogy véget ért. És amikor véget ért, akkor jött a Hap & Leonard.
A sorozat Joe R. Lansdale könyvein alapul. Olvasta őket?
J. P.: Egyet-kettőt igen, de a sorozat jelentős mértékben eltér az alapműtől. Új szereplők bukkannak fel, de a hangulat, a történet váza maradt. Így van ez minden rendes adaptációval. Szóval, a könyv nem tűnt el, csak átalakult. Bárki megrendelheti az Amazonról. Az első évad egy komótos lefolyású, vidékies, „hogyan gazdagodjunk meg gyorsan” sztori volt, míg a második egy gyilkossági ügy felderítéséről szól, a környezet pedig sokkal urbánusabb. Bemegyünk a városba, annak is főleg az afroamerikai vidékeire. Joe egyébként lenyűgöző alak. Rettentő szegénységben nőtt fel, ő volt az első a családjában, aki megtanult írni és olvasni. Onnantól azonban nem volt megállás. 9 évesen már az Iliászt bújta, aztán áttért Edgar Rice Burroughsra. Olthatatlan étvágya van, nemcsak olvasóként, íróként is. Egyszerűen képtelen nem írni, nincs olyan nap, hogy ne írna.

Néhány éve eljátszotta a Conan, a barbár megteremtőjeként elhíresült Robert E. Howard egy kevésbé ismert, de annál vagányabb teremtményét, Solomon Kane-t. Folytatás nem várható?
J. P.: Nem valószínű. Jó film volt, de borzasztó volt forgatni. Tombolt a tél, Csehország leghidegebb telén forgattunk, szó szerint belefagytam a jelmezembe. És ez egy vívós mozi volt. És a vívós mozik sé­rü­lé­sek­kel, vágásokkal, horzsolásokkal járnak. Nem is kicsikkel. Ilyenkor egyet tehet a színész szakmailag: igyekszik túlélni valahogy.

A Róma című sorozatot élvezetesebb volt készíteni?
J. P.: Ég és föld volt a kettő. Több évig élhettem Rómában és egy remek sorozatban játszhattam. Marcus Antoniust jelemben és jelmez nélkül is remek volt játszani. Mert néha nem volt rajtam semmi. A maga idejében ez volt a világ legdrágább tévésorozata. Meg az, amiben hamarosan szerepelek: az Altered Copy című széria. Úgy tudom, ez számít most a legdrágább tévéshow-nak. Az írók királyságát hozták el a mai tévésorozatok: Hollywoodban az írók épphogy csak megtűrt lények, nem kell agysebésznek lenni, hogy az ember rájöjjön, miért dolgoznak a legjobbak közülük a sorozatokban. Mert itt ők a királyok.