Ismét a vidámságé a főszerep Nyíregyházán
2017. augusztus 28. / Interjú

Világzenei koncertek, a hazai színházak legjobb vígjátékai, valamint gazdag utcazenei, bábszínházi és artista program várja az érdeklődőket a VIdámság és Derű ORszágos se­reg­szem­léjén, a VIDOR Fesztiválon augusztus 25. és szeptember 2. között. A tizenhat éve töretlen sikerrel
működő, többnapos rendezvénysorozatról Kirják Róbert főszervezővel, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A nyíregyháziaknak fontos ez a kilenc nap, hiszen ekkor nyílik lehetőségük arra, hogy láthassák az ország színészeinek színe-javát, a társulatok krémjét. Idén milyen színdarabokat láthatnak a nagy- és kamaraszínpadon?
K. R.: A 2017. évi VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramjának válogatásához előző év decemberétől minden színháztól, társulattól két-két, a fesztivál profiljába illő, jelenleg futó produkció ajánlását vártuk. A rosta végeredménye kilenc nagyszínpadi és kilenc ka­ma­ra­szín­pa­di előadás lett – olyan ismert és elismert színészeket láthat a nyíregyházi közönség, mint például Kern András, Hernádi Judit, Jordán Tamás, Kovács Patrícia, Őze Áron, Pokorny Lia vagy Mucsi Zoltán. A nagyszínpadon kap helyet a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Rák Jóska, dán királyfi című előadása és a Nemzeti Színház Fodrásznő című vígjátéka, mely egyszerre krimi és szerelmi történet. A Vígszínház a Szentivánéji szexkomédiát hozza el, a József Attila Színház a Kaviár és lencsét, a Játékszín a Kölcsönlakást, az Orlai Produkciós Iroda a Pesti barokkot, de látható lesz a Jászai Mari Színház Nézőművészeti Kft.-vel közös geng­szter­drá­mája a Kutyaharapás, a Háy János művén alapuló A Herner Ferike faterja, valamint a Hazudj inkább, kedvesem! a Budaörsi Latinovits Színháztól. Kamaraszínházunkban vendégeskedik a Füge Produkció, mely a Végh Zsolt rendezte Szülői értekezletet állítja színpadra, a Nemzeti Színház a Rejtő Jenő művei alapján készült Szájon lőtt tigrist, a Gólem Színház a Halpern és Johnson című kétszereplős darabját, a Karinthy Színház A nadrágot, a Rózsavölgyi Szalon a Salamon király szorongot mutatja be. Az Orlai Produkciós Iroda a Bocs, félrement! című vígjátékkal látogat el hozzánk, de lesz az Illúziók a Vörösmarty Színháztól, a Valami csaj(ok) a Rózsavölgyi Szalontól, a Dumaszínház csapata pedig a Fear the Szaknévsor című előadással várja a nagyérdeműt.

A repertoár szépen mutatja, hogy inkább vígjátékokra és zenés darabokra van kiéhezve a fesztiválozó közönség.
K. R.: A szórakoztató műfajt elvárja a közönség, három nap alatt rendszerint minden jegyünk elkel. Noha a színvonalas szórakoztatás mezsgyéjén haladunk, a Móricz Zsigmond Színház igazgatójaként ügyelek arra, hogy év közben legyenek komolyabb vendégelőadásaink is – legutóbb az Egyasszonyt, A hullaégetőt és az Egy őrült naplóját mutattuk be. Habár a visszajelzések alapján jól látszik, hogy az emberek nagy része azért jön színházba, hogy kikapcsolódjon, hogy nevessen egy jót, s hogy egy fárasztó nap után maga mögött hagyhassa a problémáit, azért igyekeztem minden igénynek megfelelően összeállítani a jövő évad nagyszínpadi bemutatóit. A könnyed műfajok közül a Chicago című musicalt Szőcs Artur, az Illatszertár című közismert vígjátékot az ország egyik legjobb rendezője, Mohácsi János, A hülyéje című Feydeau-bohózatot pedig egy feltörekvő tehetség, Fehér Balázs Benő rendezi majd. Ugyanakkor helyet adunk egy Broadway-sikerdarabnak, Sherlock Holmes – avagy a sátán kutyája címmel, melynek magyarországi bemutatóját Szente Vajk viszi színre, de nem feledkezünk meg a komolyabb témájú művekről sem: a világ drámairodalmának egyik legismertebb tragédiáját, Schiller Don Carlosát Szabó Máté mutatja be színházunkban.

A programsorozat másik fontos pillére a zene.
K. R.: Ezúttal is cél volt, hogy minden korosztálynak és ízlésnek kedvezzünk. Nyíregyháza főterén, a Kossuth téri nagyszínpadon minden este két koncerttel készülünk – első nap a Margaret Islanddel és a Rumbanamával kezdünk, majd a következő napokon színpadra lép többek között a Folkfusion Band Live Szimfonik nevezetű helyi zenekar, az afrikai Amadou & Mariam, a Punnany Massif, a The Qualitons a Mörk, Petruska András és Herczku Ágnes és a Banda, Szabó Benedek és a Galaxisok, a 30Y, az Irie Maffia. Pénteken a Hiperkarma zenél, a zárónapon pedig a Zagar és az angol The Electric Swing Circus szórakoztatja a közönséget. A kisszínpadon már este fél hattól láthatók-hallhatók lesznek a fellépők, mint például az indiai Dil Mastana, a nigeri Ezza, a Tárkány Művek, a Buda Folk Band és a Dresch Quartet. A gyerekekről sem feledkeztünk meg – őket új helyszínen, a Hősök terén, a megyeháza előtti téren várják utcaszínházi és bábelőadások, de mutatványosokból, artista produkciókból, pantomimesekből és BMX-bemutatóból sem lesz hiány.

A VIDOR mögött tizenöt év van, ön második éve felel a teljes szervezésért, a Móricz Zsigmond Színházzal szintén másfél évtizede lélegzik együtt, s másfél éve igazgatja azt. Mi az, ami ennyi színházközelben töltött idő után is lelkesíti?
K. R.: A színház és a VIDOR Fesztivál vezetői pozíciója is még mindig új számomra; mai napig magával ragad egyfajta varázs. Nemcsak a színház és a fesztivál világának a varázsa – ami szintén nem elhanyagolható –, hanem a folyamatos kihívás és motiváció, melyet azok irányítása jelent. A VIDOR Fesztivállal nagyrészt elégedettek lehetünk, hiszen tavaly is óriási volt az érdeklődés a programokra, sok újdonságot és új helyszínt vezettem be, idén pedig megújult arculattal és logóval jelentkezünk. Természetesen itt is mozgatnak még új célok. Színházigazgatói minőségemben arra törekszem, hogy a nyíregyházi teátrum folyamatosan fejlődjön szakmailag, és a közönség is elégedett legyen a működésével. Óriási szakmai sikernek könyvelem el a következő évad rendezői gárdájának összeállítását. Ez nagyrészt köszönhető annak, hogy nagy energiákat fektetek újabb és újabb alkotók és művészek megismerésébe. Bevallom, ezt a részét különösen élvezem a munkámnak.