Terminátor 2 – Az ítélet napja
2017. szeptember 13. / Dercsényi Dávid

Gimnazisták voltunk, és körülötte forgott az életünk – vagy azért, mert szerettük, vagy azért, mert megvetettük. De tudtunk róla, azóta pedig tudjuk, hogy a 90-es évek elejének olyan kultikus alap­film­je, ahogy mondjuk a Mátrix a 90-es évek végének. Még a főhősök hasonlósága is megvan:

Keanu Reeves fekete szerkója a napszemüveggel afféle fashion street-Terminátor a posztmodernbe mártva. És persze az sem szólt kicsit, ahogy a szintén megkerülhetetlen Guns N’ Roses kirukkolt a You Could Be Mine-nal, követvén a korszellemet a T-800-as motorján.
A gonosz robot visszatér, hogy megvédjen egy gyereket a nála mo­dernebb, kifinomultabb, halálosabb gyilkolórobottól, a T-1000-től. Így történt: James Cameron 1991-ben megcsinálta az 1984-es Terminátor – A halálosztó második részét. 186 napig forgatták, a filmtörténelem addigi legdrágább filmje volt, de 102 millió dolláros költségvetését ötszörösen hozta vissza. Arnold Schwarzenegger legtökéletesebb Terminátor-arcát adta nekünk, ekkortól köthető a volt kaliforniai kormányzóhoz a színészi játék minimális szintje – de ez egy cseppet sem zavaró. Szegény Robert Patrick is itt ért a csúcsra, hiába játszott sorozatepizódok tucatjaiban azóta, a szenvtelen, pszichopata T-1000-esként égett bele mozinézők millióinak retinájába.
És ennek a mérföldkőnek lett még egy áldozata: a gyerek John Connort alakító Edward Furlong a film alatt, 13 évesen jött össze 26 éves volt tanárjával, aki megvárta, míg Furlong nagykorú lesz, majd lelépett a pénzének jelentős részével. A színész, akire leginkább még az Amerikai história X-ből emlékezhetünk, azóta alig képes valamit letenni az asztalra, ami 22 és 26 éves kora között történt vele, arra nem nagyon emlékszik, és azóta is folyamatosak a drogproblémái.
A trükkök: 35 ember 10 hónapon keresztül 5 millió dollár értékű munkát fektetett a film számítógépes vizuális effektjeibe, amelyek többsége a mai napig nézhető. Ugyanakkor Sarah Connor nukleáris apokalipszis rémálmához rendes makettvárosként építették újjá Los Angelest, majd valóban robbantottak. Természetesen járt 1992-ben az Oscar a trükkökért.
Apropó, Sarah Connor: Leia Organa még csak csípős nyelvével volt legény a gáton, Linda Hamilton viszont már jól össze is olajozta magát. A gyerekét védő anya, akivel nem tanácsos összerúgni a port – a feminista alapfilm Thelma és Louise szintén 1991-es, és talán volt pár nő, aki Sarah Connort példáját követve lépett ki a mindennapi áldozat házastársi jármából.
A Terminátor 2. tehát megtaposott pár sorsot (ugyanakkor Schwarzenegger és Cameron állítólag mesés gázsit mondhatott magáénak), a filmtörténet viszont kapott egy felejthetetlen főhőst, és persze megkaptuk a Hasta la vista, babyt is, mely az ahoj poplacsektől kezdve számtalan formában épült be a magyarság mindennapjaiba.
És most mindezt megtekinthetjük 3D-ben is.

Terminátor 2 – Az ítélet napja napja (15)
(Terminator 2: Judgement Day)
Amerikai, szinkronizált film
Rendező: James Cameron
Főszereplő: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick
131 perc
Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Bemutató: 09. 14.