Wind River – Gyilkos nyomon
2017. szeptember 15. / Sz. B.

Az indián rezervátum közösségét felzaklatja egy fiatal lány halála. A hólepte, vad vidék idegen terep az ügyben kirendelt zöldfülű FBI-ügynöknő (Elizabeth Olsen) számára, aki egy szűkszavú, barátságtalan nyomkövetővel (Jeremy Renner) ered a gyilkosok nyomába.

A Sicario – A bérgyilkos és A préri urai forgatókönyvírója, Taylor Sheridan ezúttal rendez is, de maradt a jól bevált receptnél. A Sicarióban a mexikói határon átlépő FBI-os hősnő előtt tárult fel egy számára teljesen ismeretlen, saját törvényei szerint működő világ – a Wind River is hasonlóképp építkezik, csak a háttér változik: a komor, sivatagos vidéket havas-hegyes tájak váltják fel.
Az elfojtott feszültségekkel és feldolgozatlan családi traumákkal súlyosbított történet az ismerős elemek ellenére is remekül működik, a végeredmény azonban azt mutatja, hogy A préri urai forgatókönyvéért Oscarra jelölt Sheridan íróként egyelőre magabiztosabb, mint rendezőként: a Wind Rivert az apró finomságok, a drámai mélységek esetlen kibontása választja el attól, hogy olyan emlékezetes legyen, mint az előképei voltak. Azért ez így sem kevés: egy igazán jó bűnügyi filmet összehozni már önmagában átlagon felüli teljesítmény, és vélhetően ezt értékelte a cannes-i Un Certain Regard szekció zsűrije is, amikor meglepő módon Sheridannek ítélte oda a legjobb rendező díját.

Wind River (16)
Angol-kanadai-amerikai, szinkronizált film
Rendező: Taylor Sheridan
Főszereplők: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen
107 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 09. 07.