„Együtt lélegzünk az előadásainkkal”
2017. szeptember 28. / Jónás Ágnes

Az idei évadtól az Átrium működtetését a színházban 2012 óta dolgozó fiatal csapat, a Kul­túr­bri­gád veszi át, továbbra is társadalmilag érzékeny, színvonalasan szórakoztató, közéletre reflektáló előadásokat tűzve műsorára. A decemberben ötéves magánszínház következő évadáról, az üzemeltető-váltással együtt járó változásokról Ugrai István intendánssal beszélgettünk.

A Kultúrbrigád produkciós cég eddig is fontos előadásokat szállított a színháznak, elég csak a Vak­nyu­gatra, az az Igenis, miniszterelnök úrra!, Az Őrült Nők Ketrecére, a Sirályra vagy az Egy, kettő, háromra gondolni. Zsedényi Balázs operatív menedzserként, Nyulassy Attila technikai menedzserként, ön pedig intendánsként vezeti majd szep­tem­ber­től az Átriumot. Hogyan alakult ki a helyzet, hogy formációjuk vegye át a teljes üzemeltetést öt évre?
U. I.: Az előző évad végével az épületet működtető Angolnyelvű Színház Közhasznú Alapítvány ötéves szerződése lejárt, és az épület tulajdonosai kértek fel bennünket arra, hogy üzemeltessük az Át­riu­mot. Mivel volt tapasztalatunk és elképzelésünk is a színházról, és nagyszerű munkatársakra leltünk az előző években, örömmel vállaltuk a feladatot.

Úgy tudom, régi ismeretség az önöké.
U. I.: Valóban. Balázsnak és Attilának még a gimnáziumban tanítottam mozgóképkultúrát. Később együtt hoztuk létre és üzemeltettük a 7 óra 7 nevű portált, 2012-től a Kultúrbrigád Kft. profilja a színházi produkciók előállítása lett.

Mi az, ami az üzemeltető-váltással marad a régiben, és mi az, ami változik?
U. I.: Július végén az előző üzemeltető elvitte a színház eszközeit, amelyek az ő tulajdonát képezték, így az épület gyakorlatilag üressé vált. Saját eszközöket kellett hoznunk, s átalakítottunk néhány dolgot a színháztérben: új fény- és hangrendszert építettünk ki, felújítottuk az öltözőt, új bútorokat készíttettünk, áthelyeztünk néhány ülést, a homlokzat, illetve az előcsarnok is megújult, részleges felújítást kaptak a kiszolgáló helyiségek is. Nem karakteres változások ezek, de egységes világítással, színkorrekcióval megpróbáltuk a Bauhaus stílusú épületet komfortosabbá tenni, a 21. század igényeire szabni.

Milyen bemutatókkal készülnek a következő évadra, s kik lesznek azok a színészek, akikkel idén dol­goznak?
U. I.: Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, közéletre reflektáló előadások azok, amelyekre e budai játszóhelyen igény van. Az évadot augusztus 31-én Az Őrült Nők Ketrecével indítjuk – ez már hároméves hagyomány. Műsoron maradnak azok az előadások, amelyeket évek óta sikerrel játszik az Átrium, például a Parasztopera, A Sehova Kapuja, az Igenis, miniszterelnök úr!, a II. Edward, a Pillanatfelvétel, a Vaknyugat, az Egy, kettő, három, a Nők az idegösszeomlás szélén című musical, a Sirály, a Frida, a Makbett és az Átriumklorid is. Három új bemutatót tartunk: Alföldi Róbert rendezésében mutatjuk be Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című, 1974-ben készült filmjének színpadi adaptációját. A főszerepeket Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna alakítja, a további szerepekben Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Bercsényi Péter és Szatory Dávid látható. Az ősbemutatóval párhuzamosan egy kiállítást is láthat a közönség a galériában Somewhere over the Rainbow címmel, Idealizált színes világok: 1940–1970 színezett fotográfiák alcímmel, mely Alföldi Róbert magángyűjteményéből jön létre, és saját művészi reflexióival egészül ki. Szeretnénk, hogy galériánk értékes kortárs képzőművészeti kiállítóhely legyen a jövőben, ebben Alföldi Róbert hosszú távú együtt­mű­kö­désére is számítunk. A következő bemutatónk szintén társadalmi érzékenységű, időszerű és szó­ra­koz­tató: George Orwell 1984 című regényének új adaptációját Horgas Ádám rendezésében, Bereczki Zoltán főszereplésével és a k2 Színház színészeivel mutatjuk be a Lepkegyűjtő produkciójában. Ezt követi a Bodó Viktor által írt és rendezett közéleti-kulturális, színházi-politikai témájú előadás, a Vendetta Lukáts Andorral, Gyabronka Józseffel és Lázár Katival a főbb szerepekben. Műsorra tűzzük továbbá a Tasnádi István és a Majdnem Színház csapata által írt Majdnem 20 című, Vidovszky György rendezte előadást, decembertől pedig a Kiscsillag zenekar Semmi konferencia zenés színházi estjének kamaraváltozata lesz látható Scherer Péter szereplésével. A premierek mellett új elemek is megjelennek: az Átriumba költözik Krizsó Szilvia színházi talk show-ja, a Krizshow, felolvasó-színházi sorozat és koncertek, valamint az eddiginél több zenés színházi est lesz, köztük Gubás Gabi és Szabó Győző Ha lenne más is című, a férfi-nő kapcsolatot középpontba állító zenés estje. Az Átriumban játszó társulatok nagy részével – köztük a Pintér Béla és Társulatával, a Lepkegyűjtő Produkcióval, a Zikkurat Színpadi Ügynökséggel, a Duda Éva Társulattal, valamint a Budapesti Operettszínházzal – természetesen folytatódik a közös munka.

Zenei nevelési programok bevezetését is tervezik.
U. I.: A Budapest Jazz Orchestra korábban már kísérletezett nálunk ilyesmivel – most megpróbáljuk mindezt nagyobb volumenben tálalni. Az óvodások és kisiskolások számára Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, a felső tagozatosok és a középiskolások számára a Budapest Jazz Orchestra mutat be beavató koncerteket késő ősztől. Az ifjúság kapcsán megemlítendő még, hogy szeptembertől az Átriumhoz csatolódik a színházi nevelési előadásokat létrehozó Mentőcsónak Egység, amely két bemutatót készít: az egyik előadás Gimesi Dóra A vezér című Lorenzaccio-feldolgozása, a másik egy új interaktív társasjáték.

Van olyan előadás a Kultúrbrigád-repertoárban, amelyik az évek során különösen a szívéhez nőtt?
U. I.: Nehéz erre válaszolni, hiszen minden egyes előadás után beszélgetünk az alkotókkal, a színészekkel, együtt lélegzünk a produkcióinkkal. A legnagyobb teher mindig a legbonyolultabb előadást követően esik le az ember válláról – Az Őrült Nők Ketrece zenekarral, táncosokkal, kilenc színésszel kétségkívül nagy kihívás volt, de semmivel sem kevésbé szerethető számomra a négyszereplős, öt évadot megért Vaknyugat.