„Cikornyátlanul, egyszerű bensőséggel”
2017. október 02. / Pavlovics

A Pesti Műsor könyvrovatának állandó szerzője D. Magyari Imre, aki napjaink irodalmi életének legjobbjaival beszélget frissen megjelent kötetükről.

Kollégánk havi rendszerességgel ajánl olvasnivalót is, amire mindig érdemes odafigyelnünk. Írásait rendre átszövi a rá annyira jellemző finom, intellektuális humor. Tájékozottsága, műveltsége átsüt szavain, de soha nem tolakodó. Természetes, könnyed stílusa magával ragadja az olvasót, ahogy ez jellemzi most megjelent kötetét is.
A szerző kibővítette 2003-ban megjelent, Bécsi szeletek című könyvét, amelyben megosztja velünk a városhoz fűződő emlékeit. És persze nem csak emlékezik, ahogy a felhasznált irodalom terjedelmes, ám jól szerkesztett jegyzéke mutatja, könyve megírását elmélyült kutatás előzte meg. A kötet hangulatos fotográfiáinak jelentős részét is a szerző készítette. Ha valaki azt gondolja, hogy a Kärntner Strasséról, Freud bécsi lakásáról, a Grinzingről vagy a bájos Sisiről már mindent tud, olvassa el D. Magyari Imre könyvét, biztos, hogy talál benne újat, érdekeset, megnyílnak számára eddig meg nem fejtett apró titkok is. A szerző lenyűgöző tárgyi tudással, sok szeretettel és humorral mutatja be a császárváros számára kedves zugait. Ahogy a Sztárom a párom című filmben Hugh Grant, az útikönyvbolt tulajdonosa ajánlja egyik könyvét: jó választás, a kötet szerzője járt is abban az országban, amelyről írt. Nos, D. Magyari Imre sokszor járt Bécsben, és a könyve, ahogy a címe is ígéri, nemcsak útikönyv, Bécs-kalauz, annál sokkal izgalmasabb, remek kulturális kalandozás.
D. Magyari Imre nevében a D. tisztelgés Debrecen előtt, ahonnan a családja származik, ahol nevelkedett. Felmenői híres muzsikusok, a hegedű mesterei voltak. Nagyapja prímás, édesapja a Rádiózenekar príma hegedűse volt, hogy csak kettőt említsünk közülük. A szigorúságáról közismert Ferencsik János karmester így fogalmazott idősebb Magyari Imre játékáról: „Jó néhány remek prímást hallhattam már életemben. Magyari játéka azonban egészen sajátos volt, senki máshoz nem hasonlítható. Ő ennek a műfajnak a klasszikus stílusát teremtette meg.” Magyari Imre muzsikájáról azt is feljegyezték, hogy „cikornyátlanul, egyszerű bensőséggel” játszott, éppen így játszik a szavakkal, mondatokkal, történetekkel az unokája, D. Magyari Imre is.
D. Magyari Imre: Bécs – Kulturális kalandozások
Corvina Kiadó, 2017
388 oldal / 3990 Ft