A csend egyre drágább kincs
2017. október 02. /

Erling Kagge norvég író utazásai során szerzett élményei és irodalmi idézetek segítségével tárja elénk, hogy találhatjuk meg a mindannyiunk számára oly fontos csendet, ami egyáltalán nem könnyű.

Napjaink trendje a minden korábbinál több alkalmazást lehetővé tevő telefonok használata, és persze mindent megteszünk annak ér­de­ké­ben, hogy egy másodpercre se legyünk csendben. Miközben elképesztő mennyiségű zaj vesz bennünket körül, elindult egy, a divattal ellentétes folyamat is, szélesedik a lassan kincset érő csendet keresők tábora. Ezért a gyártók olyan telefonokat is piacra dobtak már, amelyek csak telefonálásra alkalmasak.
Kagge napjaink pörgő, soha nem csituló életmódjával szemben egy merőben más személet mellett érvel, 33-féle módon mutatja be, mi mindent jelent a csend. Megmutatja, milyen remek az az állapot, amikor nem vagyunk magányosak, de magunkban vagyunk, amikor lelassulnak a gondolataink, és sok olyan kérdésre is választ kapunk, amelyekre a folyamatos zajban nem kaptunk. A szerzőnek bátran hihetünk, hiszen felfedezőként olyan helyeken élte át a csendet, mint a Déli-sark, az Északi-sark, hegymászóként pedig az Everest csendjét is megtapasztalta.
Erling Kagge: Csend a zaj korában – A világ kizárásának öröme
Park Könyvkiadó, 2017
128 oldal / 2450