Csúcson pörög a Játékszín
2017. november 08. /

Amikor öt éve felgördült a függöny a Játékszínben, kevesen hittek benne, hogy egy magánszínház életképes lehet, arra pedig még kevesebben fogadtak volna, hogy előadásaik
hamarosan telt házakat vonzanak majd. Pedig ez történik. A színházi nézők nagy százaléka előszeretettel választja a Teréz körút 48. szám alatti játszóhelyet. Nézzük: mi a varázsa?

Talán a színészlegendák. A hely, ahol Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Gáspár Sándor, Zsurzs Kati, Benedek Miklós, Pásztor Erzsi és Tóth Enikő lép színpadra. Talán az elementáris csáberő, amit Pokorny Lia, Parti Nóra, Lévay Viktória, Dobó Kata – és még sorolhatnánk… – képes sugározni? Netán napjaink férfias színpadi figurái, mint Lengyel Tamás, Molnár Áron, Nagy Sándor, Klem Viktor, Debreczeny Csaba – ugyancsak hosszú a sor.
Vagy a vegytiszta szórakoztatás. A Játékszín palettáján nagy szám­ban szerepelnek olyan produkciók, amelyek kifejezetten a ki­kap­cso­ló­dást szolgálják, nevettető vígjátékok, amelyek által az ember új­já­szü­lethet. Leteszi a munkát, beül a színházba, és két centivel a föld fölött sétál ki a kapun, mert annyit nevetett. A műsorban ilyen színfolt többek között a Kölcsönlakás, Kapitány Iván rendezésében, ilyen a Primadonnák, de ilyen lesz a legújabb bemutató is, amit október 14-től játszanak. Az alaptörténet ugyan krimi, sőt, Hitchcock-adaptáció, ám attól, hogy 31 szerepet négyen játszanak el, felettébb kacagtató helyzetekkel tűzdelt, fergeteges attrakciónak ígérkezik. Színpadra állítója Horgas Ádám, aki immár a harmadik sikerdarabot rendezi a játszóhelyen. Színpadon Lengyel Tamás, Lévay Viktória, Nagy Sándor és Szirtes Balázs.
A Játékszín életében viszonylag új vonal a komédiáknál kicsivel több érzelmi, szellemi tartalmat hordozó művek műsorra tűzése, a Virágot Algernonnak és az Életrevalók is ezt a vonalat erősíti (a két említett Horgas-rendezés). Az elmúlt évad bemutatói között volt Az esatwicki boszorkányok, amely Gáspár Sándor főszereplésével a kapcsolaton belüli érzelmi terror minden színét felvonultatja. Az elgondolkodtató előadás Bagó Bertalan rendező munkája. S ha már az ő személyénél tartunk: hamarosan ismét rendez. Jeff Baron Jó estét, Mr. Green! című darabjának premierje április 28-án lesz. A darab a 86 éves Mr. Green és Ross Gardiner kényszer szülte találkozásain keresztül mutatja meg a rigolyás öregúr és a dinamikus fiatalember véleményének ütközését hagyományról, családról, vallásról. A jövőre 70 éves Gálvölgyi János jutalomjátéka lesz ez a bemutató Szemenyei János partnereként.
A színház adottságaiból fakadó specialitása olyan produkciók megalkotása, amely kevés szereplőt mozgat hatalmas kreativitással. Szakonyi Két nő (és valaki) című színművét Cseh Judit viszi nagyszínpadra az évadban, Tóth Enikő és Zsurzs Kati brillírozik majd két csalódott asszony szerepében. Az előadás a Játékszín büfé körüli színterén, a Bock Színpadon felolvasó-színházi formában frenetikus siker volt. Ugyanígy a Bockon láthatták a nézők Lengyel Tamás és Baksa Imre játékával a Bankhitelt, a felszínen nagyon vicces történet átélhető drámát is hordoz. Rendezője szintén Cseh Judit – a színháztermi bemutatkozás után mindkét darab utazni indul a vidéki közönség örömére, a Bock Színpadon pedig újdonságok váltják fel őket. Például Hamlet, vagy amit akarhatok címmel Baksa Imre és Kállay Géza Shakespeare-kutató professzor közös előadása, beszélgetős és önálló estek, köztük Hajdu Steve műsora.
A Játékszín tehát pörög, szeptember 17-én nyitotta kapuit, s a 39 lépcsőfok próbái már gőzerővel zajlanak. Horgas Ádám ismét rajta tartja a kezét mindenen, ami pulzáló, művészi részét képezi az előadásnak: megalkotta hozzá a zenét, az övé a koreográfia és a videoanimáció. A nyári évadszünet után felfrissülve, megújulva nyit a Játékszín, tökéletesített lámpaparkkal, új LED-fallal, felújított légkondicionáló rendszerrel, 17 új ülőhellyel és kényelmesebb székekkel várja nézőit.
Kijelenthetjük: felkapott hely lett a Teréz körút 48. A Bank Tamás vezetésével működő színház az elmúlt évadban 418 előadáson 130 ezer nézőt fogadott, nézettségük 99,38%-os volt. Nyáron, Szarvason, a VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon nekik ítélték a legfontosabb elismeréseket. 19 nagyszínházi előadás közül a legjobb prózai előadás díját kapta meg az Életrevalók című produkció, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést pedig megosztva a két főszereplő, Hirtling István és Vadász Gábor kapta meg. Az Életrevalók egy online színházi portál közönségszavazatai alapján hosszú idő óta a legkedveltebb budapesti előadás. És a Játékszíné.