anyám!
2017. november 14. / Szalóky Bálint

A fiatal feleség (Jennifer Lawrence) látszólag boldogan tengeti mindennapjait világhírnek örvendő, költő férjével (Javier Bardem), ám amikor betoppan egy váratlan vendég (Ed Harris), akihez később a felesége (Michelle Pfeiffer) is csatlakozik, a vidéki kúriában felszínre kerülnek a

szőnyeg alá sepert problémák. A házaspár tagjai egyre szépülő villájuk falai között nemcsak a külvilágtól szigetelődtek el, hanem egymástól is: míg a nő a ház felújításába fektette minden energiáját, az alkotói válságtól gyötört férfi egy tollvonásnyit sem írt.
Darren Aronofsky rendezői egotripjében mintha hadat üzent volna Hollywoodnak: bár a film mögött egy nagy stúdiót, a filmben pedig megannyi nagy sztárt találunk, a szerzői hajlamú filmrendező a saját gyökereihez tért vissza, méghozzá egyenesen a Pí világához. Az atmoszférát a kezdetektől fogva remekül megteremtő anyám! nyomasztó thrillerként indul, majd kisvártatva szürreális rémálommá változik. Aronofsky magasról tesz a nézői elvárásokra, kedvenc szimbólumainak bonyolult rendszerével behálózott filmjében ráadásul mindent – magát a történetet is – az erőteljes vizuális hatásnak rendelt alá. Az eredmény: egy szélsőségesen elidegenítő, helyenként kifejezetten bosszantó, egyszersmind felkavaró, személyes vízió. A Jennifer Lawrence-re kíváncsi nézők alighanem zsigerből gyűlölni fogják a filmet, ami – ha Aronofsky szándékait nézzük – tulajdonképpen sikernek könyvelhető el, hiszen a mű ereje éppen abban rejlik, hogy szinte lehetetlen szélsőséges érzelmek nélkül végignézni. Az anyám! korántsem olyan kifinomult és kedvelhető darab, mint a Fekete hattyú, de újabb bizonyíték arra, hogy Aronofsky még mindig egyike a legizgalmasabb kortárs amerikai filmkészítőknek.

anyám! (16)
(mother!)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Darren Aronofsky
Főszereplők: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer
121 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Már a mozikban