Legyen a könnyűzene is mindenkié!
2017. november 14. / K. B.

A könnyűzenei oktatás helyzetéről és lehetőségeiről rendez konferenciát és workshopot az NKA Cseh Tamás Program meghívásos pályázata révén a Szent György Nonprofit Kft. A november 21-22-ei, hazai és külföldi előadókat is felvonultató tanácskozásnak a Budapest Music Center ad otthont.
A negyedik évadában járó NKA Cseh Tamás Program 2017 elején indította el a Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramját. Ennek részeként valósult meg az eddig 24 ezer látogatót vonzó Hangszert a kézbe rendhagyó kiállítás-sorozat hét vidéki városban és Budapesten. A sorozat november 7-én, Tatabányán folytatódik, miközben javában zajlanak annak a könnyűzenei oktatási konferenciának az előkészületei, amely részben a Hangszert a kézbe tapasztalataira, az ott felmerült kérdésekre is igyekszik válaszolni. A Programot koordináló ideiglenes kollégium meghívásos pályázata révén a konferenciát hangmester-képzésben és a zenei oktatás területén is tapasztalattal bíró Szent György Nonprofit Kft. szervezi.
[kep3]
A konferencia első napján, négy blokkban – Kezdő akkordok, Hangszert a padba, Együtt öröm a zene, Oktatásra hangolva – a hazai és az európai könnyűzenei oktatás jelenlegi helyzetét próbálják felvázolni a magyar előadók mellett német, svéd és angol szakemberek segítségével. Egyúttal bemutatják azokat a jó gyakorlatokat is, amelyek a könnyűzene iskolarendszeren belüli és kívüli tanításában értek el sikereket, illetve terítékre kerülnek a könnyűzenei tanárképzés lehetőségei is.
A szervezők egyik célja, hogy az előadásokra épülő első napot november 22-én olyan workshop kövesse, ahol a könnyűzenei oktatás elterjesztésének lehetőségeit vázolják fel, illetve meghatározzák az ehhez elvégzendő feladatokat, valamint valamiféle laza szerveződés jön létre a közösen elhatározott további lépések megtételére. A konferencia szervezői vállalták, hogy a két nap alatt elhangzottakat, valamint a következtetéseket a lehető legtöbb helyen bemutatják – erre kiváló alkalom lesz az ebben a szezonban még 12 helyre ellátogató Hangszert a kézbe kiállítás –, illetve a tapasztalatokat az év végéig egy kötetben is publikálják.
A konferenciáról további információk a poptanitas.blog.hu oldalon, ahol korlátozott számban jelentkezésre is lehetőség van.