Egy szent szarvas meggyilkolása
2017. december 28. / Szalóky Bálint

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint, ha egy európai művészfilmes a fesztiválkörforgásból kitörve hirtelen sztárokkal, angol nyelven kezd forgatni, túl sok jóra nem számíthatunk. Sokszor láthattuk már, ahogy az ünnepelt művész Hollywoodba érve ambícióit sutba vágja, és átadja magát a

produceri elvárásoknak, és a bevételi mutatók bűvkörébe esik. A szer­zői filmes karriereket oly könnyen derékba törő fordulatra számos példa felhozható, Jorgosz Lantimosz azonban szerencsére a szabályt erősítő kivételt képviseli. A görög alkotó a Kutyafog és az Attenberg után lehetőséget kapott arra, hogy Colin Farrell és Rachel Weisz fő­sze­rep­lé­sé­vel forgasson, A homár azonban minden volt, csak kö­zön­ség­film nem: a különös hangvételű utópia a párválasztás társadalom által ránk erőszakolt kényszeréről egyszerre volt nyomasztó, zavarba ejtő és mégis rendkívül szórakoztató.
Lantimosz legújabb mozija, az Egy szent szarvas meggyilkolása is ezen a nyomvonalon halad. Steven (Colin Farrell) jól menő sebész gyönyörű feleséggel (Nicole Kidman), aki bűntudatból baráti viszonyt alakít ki egy elveszített páciense fiával (Barry Keoghan). Azonban a tinédzser srác egyre erőszakosabban kezd ragaszkodni a férfihez, mintha új apafigurát keresne. Amikor Steven egyik saját gyermeke megbetegszik, a fiú különös, elsőre komolyan vehetetlennek tűnő ajánlattal áll elő. Lantimosz új filmje Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, pedig a feszült, leginkább Haneke Furcsa játékát idéző thriller erős színészi alakításai és ügyes feszültségteremtése egyaránt Lantimoszt dicsérik. Esetében most már biztos, hogy nem kell tovább félnünk a hollywoodi behódolás veszélyétől.

Egy szent szarvas meggyilkolása (12)
(The Killing of a Sacred Deer)
Angol-ír, feliratos film
Rendező: Jorgosz Lantimosz
Főszereplők: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan
120 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 12. 28.