Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Nemcsak tartalomban, hanem küllemben is meg kell újulnunk”
2021-10. szám / Pavlovics Ágota

Idén a Magyar Nemzeti Múzeum nyerte el „Az Év Múzeuma 2021” díjat a nagy múzeumok ka­te­góriájában, valamint a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is a múzeum csapata érdemelte ki kom­plex online múzeumpedagógiai programcsomagjával, amellyel a pandémia alatt az online oktatást
segítették. Az 1802-ben alapított közgyűjtemény élén 2021. július 31-én váltás történt, az intézmény fő­igazgatója a következő öt évben L. Simon László lesz. A József Attila-díjas íróval, korábbi kulturális államtitkárral elsősorban a pályázatába foglalt közeli és távolabbi tervei gyakorlati megvalósításáról beszél­gettünk.

A bennünket körülvevő világ sebesen változik, ahogy a múzeumokkal szemben megfogalmazott látogatói elvárások is. Ön szerint milyen kell, hogy legyen a ma korszerű múzeuma?
L. S. L.: Hagyományaink, nyelvünk, kultúránk, azaz nemzeti önazo­nos­ságunk megőrzésében kiemelkedő szerepet kell kapnia a megújuló Nemzeti Múzeumnak. Mindezt úgy, hogy képes legyen reagálni mind a szellemi, mind a technológiai kihívásokra. Az is rendkívül fontos, hogy a mai fiatalokat a saját nyelvükön tudjuk megszólítani, és a mai kornak megfelelő élményt nyújtsunk nekik. Az új fejlesztéseink elsősorban a turizmust, a szakmai kutatást és a nagyközönséggel való aktív és rep­re­zen­tatívabb kapcsolattartást szolgálják. Emellett azonban legalább annyira fontos, hogy a múzeum kivegye részét a mindennapi nemzeti identitásformálásból és a kultúraközvetítésből is.

A kinevezése óta eltelt néhány hónap bizonyára a tájékozódásról szólt, ugyanakkor nyilván megfogalmazta a legközelebbi terveit is. Melyek azok a változások, amelyek a Nemzeti Múzeum látogatói számára hamarosan láthatóak lesznek?
L. S. L.: Elkezdtük a közönségforgalmi tereink felújítását. A rendszeresebben frissülő kiállítási tartalmak, így különösen a klasszikus értelemben vett időszaki kiállítások tekintetében új koncepciót alakítunk ki. Meggyőződésem, hogy a múzeumoknak is nagyobbrészt rugalmasabb és rendszeresen frissülő tartalom­szolgáltatásban kell gondolkodniuk, nem pedig évtizedekre kimerevített produktumokban. Ez látható lesz az időszakos kiállításainkon is, de az állandó kiállításunkat is teljesen megújítjuk. Emellett megkezdődött a múzeum főépülete felújításának tervezése is, hiszen két évtizede volt az utolsó nagyobb felújítás, óriási gond, hogy a kiállítótereink nagy része nincs klimatizálva. Tehát nemcsak tartalomban, hanem küllemben is meg kell újulnunk, hogy még vonzóbbak legyünk a látogatóknak.

A múzeum a magyar történelem tárgyi emlékeit mutatja be, anyaga hatalmas, aminek csupán egy részét láthattuk eddig. Ennek egyik oka a mégoly tekintélyes méretű kiállítótermek végessége, hogy lehet a kiállítási lehetőségeket bővíteni?
L. S. L.: Megújul a múzeum most látható 1996-os történeti állandó kiállítása. Tervezem az elmúlt években a közönség elől elzárt terek újbóli megnyitását: az impozáns Széchényi-termet és a kerámia tanul­mány­rak­tárunkat. Megállapodtunk továbbá a Várkapitányság vezetésével, hogy a 2022 nyarától a Várkert Bazár Déli-Palotáját a Nemzeti Múzeum használhatja kiállítótérként, valamint tervem, hogy a múzeum „lépjen ki” a falai közül. Nagy lehetőséget látok abban is, hogy a látványos kiállításainkat ne csak a fővárosban mutassuk be, hanem vidékre is utaztassuk.
hirdetés

Melyik lesz a következő sokak érdeklődésére számot tartó kiállítás a múzeumban?
L. S. L.: Még tart a World Press Photo kiállítás, melyet a megnyitása óta több mint tízezren láttak. Decemberben nyílik a 2020-ra tervezett és a pandémia miatt elhalasztott Ars et virtus. Horvátország – Magyarország. 800 év közös kulturális öröksége című nagyszabású, több mint 300 műtárgyat felvonultató kiállításunk. Előtte, november 19-én Erzsébet-napon nyílik a Sisi családja – A Wittelsbachok című, a család magyarországi vonatkozásait, kapcsolatait bemutató kiállítás. Október 6-án érkeztek a múzeumba André Kertész megvásárolt fényképei, szándékom szerint ezeket is megmutatjuk közönségnek a közeljövőben egy tárlat keretében. A jövő évi kiállítási terveink közül kiemelném a Magyar menyasszony című projektet, amely a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, ha­gyo­mányok, viseletek térbeli és időbeli változatosságát mutatja majd be.

Milyen tematikával, programokkal bővül majd a múzeum meglévő kínálata?
L. S. L.: Ezek egyrészt olyan témák köré kell, hogy szerveződjenek, amik napjainkban aktualitással bírnak, egyben az általános érdeklődést és megértést is kiszolgálják, másrészt az ehhez szükséges kiállítási anyagok a Nemzeti Múzeumban, illetve annak hazai és határon túli partner intézményeiben elérhetők és rendelkezésre is állnak. Az egyik legfontosabb és leginkább aktuális ilyen téma például a járványügy kérdése. Legalább ennyire fontos és aktuális kérdés világszerte a migráció és a klímaváltozás ügye is. Ez a kombináció nem először jelenik meg az emberiség történetében, mégis kevés szó esik a korábbiak okairól és tanulságairól. Számottevő nemzetközi érdeklődésre is számíthat tehát az európai migrációt történeti és természeti kontextusában bemutató őskori és kora középkori népvándorlás, me­lyek­nek ráadásul pont a Kárpát-medence volt az egyik kulcsterülete.

Minden hagyományos művészeti ág, és nincs ez másként a múzeumok esetében sem, küzd a prob­lémával: hogyan tudja becsalogatni falai közé a fiatalokat. Önök mi mindennel próbálkoznak majd?
L. S. L.: A múzeumok rendkívül fontos szerepet tölthetnek be az ifjúság értékrendjének formálásában, a nemzeti emlékezet őrzésében, valamint a magyar identitás megerősítésében is. Szándékomban áll megerősíteni az immár 5 éve működő Mozaik Múzeumtúra Programot, amelynek célja a mai gyermekek becsalogatása a múzeumokba, a fiatalok számára is érdekesen bemutatva a magyar kultúra kiállí­tó­terekben őrzött értékeit. A program eddigi sikerei, eredményei, valamint a felhalmozott tapasztalatok is mind azt bizonyítják, hogy ez olyan hosszabb távú befektetés, amely alkalmas mind a hazai, mind a határon túli magyar fiatalok számára a gazdag magyar kultúrkincs megismertetésére, ezáltal pedig önazonosságtudatuk megerősítésére, amelyre a 21. században egyre nagyobb szükségük van. A célunk az, hogy minden magyar általános iskolás diák – határon innen és túl – iskolai tanulmányai alatt több alkalommal, szervezett keretek között eljuthasson múzeumba.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor