Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Kiállítások a Műcsarnokban
2022-01. szám

A korábbi gyakorlathoz hűen idén is megrendezzük a legfiatalabb generáció, a Derkovits-ösz­tön­díj nyerteseinek kiállítását a Műcsarnok három termében, február 24. és március 20. között.

2022 az Üveg Nemzetközi Éve – és szerencsés egybeesésnek kö­szön­hetően a Szalonok sorában idén, immár második ízben, az Ipar- és Tervezőművészeti Szalon következik. A jeles alkalom miatt a Sza­lonon különleges hangsúly helyeződik az üvegművességre, mind a törté­ne­ti vonatkozásokra és jellegzetességekre, mind a kortárs műal­ko­tá­sok bemutatására. Ahogy a Szalonok esetében már meg­szok­hat­tuk, a kiállítás kurátori válogatás alapján lehetőséget nyújt az adott szakma alkotóinak nagyszabású bemutatkozására, április 9. és szep­tem­ber 4. között, a Műcsarnok impozáns termeiben.
A Kamarateremben az idei Budapest Fotófesztivál nyitóeseményeként a brit Martin Parr Strand az egész világ című kiállítása szerepel, ame­lyet március 25. és június 26. között tekinthetnek meg a látogatók. Parr évtizedek óta fényképezi a tengerparti strandokat, dokumentálja a strandélet legkülönbözőbb aspektusait. A fotókat nézve nyomon követhetővé válik a világhírű fotográfus nemzetközi karrierje. A Life’s a Beach válogatásában strandolókat láthatunk olyan távoli helyeken is, mint Argentína, Brazília, Kína, Japán, az Egyesült Államok, Thaiföld vagy Mexikó, és megérthetjük Parr elkö­te­le­ző­dését a téma iránt: a tengerparti strand egy olyan kivételes nyilvános tér, amelyben az általános emberi viselkedés abszurditása és a helyi furcsaságok zökkenőmentesen olvadnak össze.
Petőcz András (1959) kortárs magyar író, költő és képzőművész negyvenévnyi munkásságából – az 1980-as évektől napjainkig – mutat be egy válogatást a Műcsarnok január 27. és február 27. között. A tárlaton láthatjuk az alkotó korai, neoavantgárd, experimentális jellegű képverseit az 1980-as évekből; a body art műfajához kapcsolódó műveit a 2010-es évekből, valamint a világirodalomra reflektáló, fekete-fehér sorozatait (Ismeretlen költő ismeretlen írása, Oblomov sorozat stb.). A bemutató kiemelt hangsúlyt helyez arra a kreatív-intellektuális folyamatra, amely Petőcz András írói tevékenységét képzőművészetté ala­kí­totta.
A tavaszi időszakot a 2021-ben elhunyt Olescher Tamás festőművész, performer és díszlettervező kiál­lí­tásával indítjuk, a festészeti életműből mutatunk be egy válogatást március 10. és április 24. között.
hirdetés

Ugyancsak tavasszal kerül megrendezésre Borza Teréz Ferenczy Noémi-díjas porcelán-szobrászművész kiállítása, amely a tárlat tematikájába is beemeli a tavaszt. A leheletfinom kerámiaszobrok betekintést nyúj­ta­nak az egyedi technikákat alkalmazó, porcelánnal, merített papírral, carrarai márvánnyal, kővel és fával dolgozó művész gazdag életművébe. Borza Teréz kiállítása május 6. és június 12. között lesz lá­to­gat­ható a Műcsarnokban.

Személyesen / Frissen 2021 / Bernát András / Dréher János / Elekes Károly / Gál András / iski Kocsis Tibor / Kazi Roland / Kucsora Márta / Mózes Katalin / Regős István 2022. február 13-ig
Visszaszámlálás – Barabás Márton művészete 2022. február 13-ig
Valóra vált képzelet / Gyulai Líviusz emlékkiállítása 2022. február 20-ig

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor