Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Műcsarnok 2022 ősz/tél
2022-10. szám

Molnár Sándor: Festőjóga / 2022. szeptember 30. – 2023. február 5.
Molnár Sándor festészete mintha kívül állna az időn: a hétköznapok nem érintik meg. Mert nem az egyéni és kollektív tudat felszínén zajló események érdeklik, hanem a kollektív tudatalatti világa.

Mert célja kezdettől fogva tisztán szellemi jellegű festészet létrehozása volt – választott mestere, Hamvas Béla tanítása nyomán –, amely az áb­rá­zoló, társadalmilag reprezentáló vagy absztrakt festészeti fel­fo­gáso­kon túlemelkedve a világ egységét képes megteremteni a műben. Ha legközelebbi szellemi-művészi rokonát keressük a modern magyar kép­ző­mű­vészetben, akkor talán Csontváry Kosztka Tivadarban találhatjuk meg. Tárlatunk Molnár olajfestményeinek varázsát, auráját tárja a néző elé, az eddigi legteljesebb formában. A művek sorozata a festőjóga sza­ka­szolása szerint tagolódik öt egységre, amely keletkezésük időrendjét is jelenti. Ezek a Föld, a Víz, a Tűz, a Kristály és a Levegő elem. A festmények lenyűgöző sorát Molnár plasztikái és anyagtanulmányai egészítik ki.

Wagner Nándor 100 / A bölcselet szobrásza
2022. október 8. – 2023. február 5.
A 100 évvel ezelőtt született Wagner Nándorra (1922-1997) nagyszabású kiállítással emlékezünk. Különös életműve három korszakra tagolódik és három országhoz – Magyarországhoz, Svédországhoz és Japánhoz – kötődik, így élete során háromszor indította újra művészeti karrierjét. A hazai pályakezdő időszak után 1956-ban Svédországba emigrált, ahol karrierje kiteljesedett, az itt töltött időszak jelentőségét számos köztéri szobra jelzi. Svédországban megismert képzőművész feleségével, Akiyama Chiyo-val 1969-ben Japánba költöztek, ott építették fel saját műteremházukat, amelyhez a tárlaton is megjelenített, a keleti és nyugati kultúrákat egyesítő teaház is tartozik. Legismertebb alkotása a budapesti Gellérthegyen 2011-ben felavatott, meditációra hívó szoborcsoport, a Filozófiai kert, amelynek 3D-technológiával kinyomtatott mása a műcsarnoki kiállítás középpontjába állítva most is együtt gondolkodásra hív.


Napló. Kőnig Frigyes kiállítása
2022. október 14. – 2023. február 5.
Szerteágazó művészi tevékenységet folytat, elsősorban figuratív festményeket és grafikákat alkot, többnyire nagyobb lélegzetű sorozatokban. Így egyebek mellett feldolgozta a gyermekkor témáját, festett irodalmi arcképcsarnokot, fürdőzőkről, bunkerekről, oszlopokról készített szériákat. Legutóbbi sorozatait Ungern-Sternberg kán, valamint egy női portré („AB”) köré szervezte.
A hagyományos 19-20. századi körképek reminiszcenciájaként többekkel közreműködve hozta létre az ún. Kőnig-körképet 1991-ben, 2022-ben a székesfehérvári Szent István-székesegyházban festett falképet.
Az autonóm művészi tevékenység mellett művészet és tudomány határterületén dolgozik. A hetvenes évek óta készíti a magyar várakról grafikai rekonstrukciós sorozatát, illusztrált természettudományi ismeretterjesztő kiadványokat, könyvet jelentetett meg várakról, a művészeti anatómiáról, valamint az anatómiai deformációkról, további kötetekben dolgozta fel a művészeti téranalízist és a kompozíció lehetőségeit.

A.BALLA / Ballada / Balla András fotográfus kiállítása
2022. október 12. – 2022. november 27.
A szarvasi arborétumban töltött gyerekkor és a botanikus apa hatása is szerepet játszott abban, hogy Balla András 1970-ben a Kertészeti Egyetem tájépítés szakán szerezte meg első diplomáját, amit később építészmérnöki tanulmányokkal is kiegészített, hogy aztán az 1970-es évek óta készített fotóival mára az egyik legsokoldalúbb, legszínesebb fotós életművét tudhassa magáénak. Beke László találó szavaival: „Balla András foglalkozása kerttervező és építészmérnök, hivatása fényképész.” Az analóg technikával készült fotókat és fotogramokat az experimentális kísérletektől, a csendélettől a portrékig, aktokig, táj­ké­pekig különleges témaválasztások, formai lelemények, kivételes eszté­ti­kai érzékkel komponált megoldások jellemzik. Művészeti tevékenysége mellett kiemelkedő szerepet vállalt az Esztergomi Fotóbiennálé mega­la­pí­tásával (1976) és szervezésével. Több ezer fotójával közel kétszáz – köztük az 1995-ben az Ernst Múzeumban megrendezett – egyéni és még több csoportos kiállítás résztvevője, számos fotóművészeti esemény szervezője, kiadvány szer­kesz­tője. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
hirdetés

Mireille Vautier: A csendtől a lélegzetig / 2022. október 29. – 2023. január 8. / #Box
Nagy Judit kiállítása / 2022. november 11. – 2023. január 15. / Kamaraterem
Lovas Ilona kiállítása / 2022. december 9. – 2023. február 12.














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor