Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931-1976)
2022-10. szám

A kiállítás Latinovits Zoltán Ködszurkáló című művének mondataival kezdődik: „A színész minden művészek között a legmulandóbb játékot játssza. Saját gyermekkorát űzi, kergeti. Játéka a napnyugtával véget ér, és a hajnalokkal újraszületik. Játéka nyomán nem marad semmi. Léte
naponként igazolódik vagy soha.” S mellette ott áll Nagy László verse, mely hasonló dilemmákat fogalmaz meg:

„Eb voltál, vagy nagyranőtt Krisztus?
Csak jó ripacs, vagy színészkirály?
Szépség, vagy hetven kilógramm színhús? –
a színfalak mögött az irigység,
közöny és középszer még hezitál.”

Kiállításunk a Latinovits-legendán áttörve, életének adatait megis­mer­tetve, az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő ember alakját próbalja megidézni.
Latinovits Zoltán életét alapvetően meghatározta, hogy édesapját nem ismerte. De megszabta neveltetése, édesanyjához, nevelőapjához és a Gundel családhoz kötődő szoros kapcsolata is. A színészi pályára Bajor Gizi bátorítása irányította; mérnöki tanulmányait pedig édesanyja kívánságára fejezte be. A Ruttkai Évához fűződő olthatatlan szerelme összefonódik a Vígszínház Rómeó és Júlia előadásával; s több film­sze­re­pében visszaköszön a merész tervek bűvöletében élő, örökké elégedetlen, szókimondó értelmiségi, amilyen ő maga is volt. Származása, génjeiben hordozott finom eleganciája Szinbád megformálásában se­gí­tet­te, ám mega­ka­dá­lyozta abban, hogy belesimuljon az 1960-as, 1970-es évek színházi világába, al­ka­lmazkodni tudjon a szocializmust építő hatalom művészi célkitűzéseihez.
A kiállítás felidézi azt a társadalmi környezetet, melyben a meg nem értett művész létezett. Bár voltak támogatói és szövetségesei, az ellenfelek nagyobb táborba tömörültek. Hivatalos levelek, szerződések, kritikák, újságcikkek reprezentálják, hogyan szűkült egyre keskenyebbé művészi tevékenységének szín­tere, hogyan akadályozták a váteszhajlamú küldetéses embert, akinek Ködszurkáló című kötetében olvasható vallomásai, vádjai, illetve a művészet értelmét kutató írásai egy nyughatatlan lélek belső vívódásairól tanúskodnak. A tárlat Latinovits Zoltán előadóművészi tevékenységét is bemutatja, melyet a színész nemzetépítésnek tartott, s ennek szellemében állította össze önálló estjeit. A múlt költőivel kortársaihoz szólt. De a nemzetépítés gondolata mindennapjait kitöltve színházideálját is meghatározta. A hatalom ezért mindent elkövetett, hogy művészi tevékenységét ellehetetlenítse. (Gajdó Tamás, a kiállítás kurátora)
A kiállítás megtekinthető 2022. december 4-ig, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között a Bajor Gizi Színészmúzeumban. (XII., Stromfeld Aurél u. 16.)
hirdetés

A tárlat az ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 DÍJ jelöltje.












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor