Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Meglepetések és változatos kulturális programok a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban
2023-03. szám

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély és parkja minden évben számos programmal várja a kultúra szerelmeseit, idén pedig még különlegesebb élményben lehet részük a látogatóknak: júniusban megnyitja kapuit a kastély egykori istállóépülete, amely többek között egy interaktív múzeumot is
magába foglal. A kastély idei kulturális évadának eseményeiről, valamint az új attrakcióról beszélgettünk Fekete Ágnessel, a Károlyi Kastély kulturális menedzserével.

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély Magyarország kiemelten védett műemléke. Miért különleges és miben más, mint a többi főúri rezidencia?
F. Á.: A Károlyi grófi család egykori vidéki rezidenciája ma a kulturális csemegére vágyó vendégeink kedvelt célpontja. A műemlék épület falai között működő Európai Kulturális Találkozó Központ programjai euró­pai irányultságúak: a különböző európai országokból érkező vendégek meghívásával célja a külföldiek és a magyarok találkozása a művészet és a tudomány keretei között.

Milyen programokra számíthatnak idén az érdeklődők a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban?
F. Á.: A 2023-as kulturális évad ismét sok meglepetést és változatos kulturális programokat kínál, amelyek között megtalálhatók az immár hagyományossá vált fesztiválok, kiállítások és koncertek. Idén jelentős esemény teszi különlegessé a kastély kulturális életét: júniusban az Európai Unió támogatásával a GINOP 7.1.1-15-2016-00017 keretében megújult istállóépület megnyitja kapuit a látogatók előtt, interaktív múzeummal várva vendégeit. A tárlatok betekintést engednek a Károlyi család történetébe, emellett egy zenetörténeti kiállítás is helyet kap, minden korosztály számára külön­leges élményt nyújtva.

Milyen programokat szerveznek a gyerekeknek?
F. Á.: Az istállóépület tárlataihoz kapcsolódóan óvodások és általános iskolások számára kialakított tárlat­vezető füzetek teszik még élményszerűbbé a látogatást. Bővített múzeumpedagógiai programkínálatunk kifejezetten az új látnivalókhoz igazodva szolgálja a bemutatott témák szórakoztató feldolgozását óvodástól a középiskolás korosztályig. Kertészeti fesztiválunk, az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok” is számos gyermekprogramot kínál: a standokon különféle gyermekprogramok közül választhatunk a kera­mikus foglalkozástól a szalmafonásig.
hirdetés

Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok idén milyen programokkal várja a látogatókat?
F. Á.: Június 2. és 4. között 19. alkalommal kerül megrendezésre a kastély kiemelt jelentőségű fesztiválja, amely mintegy 100 standot felvonultató kiállítást és vásárt, valamint szakmai konferenciát foglal magában. A rendezvény díszvendégei Franciaország, Spanyolország és Svédország lesznek. A konferencia előterébe minden évben egy-egy, szakmai szempontból fontos, illetve aktuális téma kerül, amely ezúttal az „Erdők és parkok királya, a fa”.

Az idei évadban milyen komolyzenei eseményeket fogad be a Károlyi Kastély?
F. Á.: Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok keretében több alkalommal örvendeztetik meg szabadtéri koncertek a fesztivál látogatóit az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jóvoltából. Az Echo Nyári Kamarazenei Akadémia július 9. és 16. között kerül megrendezésre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszék vezetője, Fülei Balázs zongoraművész szervezésében. Az általa vezetett zongora mesterkurzus mellett idén is Kováts Péter és Varga István tart hegedű-, illetve cselló mesterkurzust. Szeptember végén ismét a vonósnégyes irodalom remekművei csendülnek fel: 22. és 24. között a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivál ismét várja a műfaj kedvelőit, akik az esti koncertek mellett zeneiskolások bemutatóját is élvezhetik. Zenei évadunkat november 18-án a hagyományos Szent Erzsébet-napi gyertyafényes hangverseny zárja, amely idén is a „Friss termés” elnevezésű, magyar iparművészek részvételével megrendezésre kerülő szalonbemutató és vásár keretében látogatható. Az iparművészeti esemény november 17-től 19-ig tekinthető meg a kastély szalonjaiban.

A kulturális programok mellett milyen tudományos események kerülnek megrendezésre a kastélyban?
F. Á.: Hagyománnyá vált, hogy minden év tavaszán nemzetközi tudományos konferenciát, ősszel műemlékvédelmi konferenciát tartunk. Március 24-25-én „Polgár és politika Európában” címmel megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciánk az egyén és a politika kapcsolatát tárja fel különböző aspektusokból. Őszi műemlékvédelmi konferenciánk ismét aktuális szakmai kérdéseket boncolgat, amelyek a műemlékhelyreállítás területén fontos helyet töltenek be: október 13-14-én a szakma képviselői bemutatják a frissen felújított, ismert műemlékeket határon innen és túl.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor